Koliko se koronavirus zadržava na kozmetičkim proizvodima

Koliko se koronavirus zadržava na kozmetičkim proizvodima

Autor: | 07/04/2020

0

Šminkanje u doba pandemije mnoge je zabrinulo, jer se koronavirus i po nekoliko dana zadržava na plastici i kartonu, a evo i šta je sa kozmetičkim proizvodima

Usled pandemije koronavirusa sve je stalo ili se "kreće" veoma usporeno. Kozmetički i frizerski saloni odavno su zatvoreni, ali pripadnice lepšeg pola ne žele po svaku cenu da odustanu od sređivanja i lepog izgleda.

Ali, sve njih brine jedno - koliko se koronavirus zadržava na kozmetičkim proizvodima?

Znamo da virus može da se zadrži na nekim površinama i do nekoliko sati, a najduže na plastici i kartonu. A šta je, zaista, sa kozmetičkim proizvodima?

Evo do kojih saznanja su došli istraživači.

- Još ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li COVID-19 može da se zadrži na kozmetičkim proizvodima. Virusima je potrebna ćelija domaćin da bi se razmnožavali, pa za razliku od bakterija ne mogu da ostanu dugo aktivni - kažu stručnjaci.

Ono što je dokazano studijama jeste da je period njihove aktivnosti od dva sata do devet dana, u zavisnosti od površine, otkriveno je na univerzitetu Kolumbija. Na osnovu toga je preporučljivo dezinfikovati svu ambalažu koju redovno koristite.

Pročitajte i: Kako zaista izgleda ceo postupak povećanja usana

Šminkanje u doba pandemije - o čemu moramo viditi računa? 

Što se tiče samog proizvoda koji se nalazi unutar ambalaže, i tu treba biti vrlo oprezan.

Proizvodi s visokim sadržajem alkohola, poput sredstava za čišćenje lica i tonika, čine virus neaktivnim. Medutim, pošto su kreme uglavnom formulisane sa manje ili bez imalo alkohola, teoretski su podložnije kontaminaciji, navodi "Kurir".

Da biste sprečili da virus uđe unutra, uvek temeljno operite ruke pre njihove upotrebe, kao i upotrebe svih ostalih kozmetičkih proizvoda. Ne zaboravite ni na četkice za šminkanje, sunđere i ostale aplikatore... Njih je neophodno sada posebno i veoma temeljno prati i redovno dezinfikovati.

Preporuka stručnjaka damama je da se, dok pandemija traje, što manje šminkaju.

Pročitajte i: Kako ukloniti trajni lak kod kuće?

Zaboravite na duge nokte dok traje pandemija koronavirusa

Epidemiolozi i stručnjaci savetuju i da dok traje ova opasna pandemija zaboravite da duge nokte, naročito one ekstremno dugačke.

Ispod noktiju se skupljaju bakterije i prljavština koju nećete skinuti pranjem ruku. Preporuka je da se nokti bar sada u potpunosti skrate. Ukoliko baš ne možete da se odreknete dugih noktiju, moraćete dodatno da se angažujete.

Pročitajte i: Poznati kuvari savetuju šta da kupujete za vreme koronavirusa

Pogledajte u svoj dlan. Da li vidite vrhove noktiju kako prelaze ono što manikirke zovu “slobodna ivica”? Taj deo treba da dobro operete i izribate četkicom, toplom vodom i sapunom. Vreme ribanja je isto kao za ruke – bar 20 sekundi.

Druga opcija je ribanje noktiju četkicom za zube i soda bikarbonom, a onda na kraju cele ruke operite sapunom.

A ako mislite da ćete skraćivanjem noktiju, umanjiti njihovu lepotu, varate se. Kratki i lepo isturpijani nokti, u nekoj pastelnoj ili crvenoj boji delovaće prelepo.

hellomagazin.rs guliver/getty

Slične Vesti

Pročitajte još