Nezamislivo: Ovi "beauty" proizvodi u budućnosti će izgledati potpuno drugačije

Nezamislivo: Ovi "beauty" proizvodi u budućnosti će izgledati potpuno drugačije

Autor: | 21/08/2020

0

Broj kozmetičkih preparata raste iz godine u godinu, a čini se da su sve bolji i delotvorniji. Bilo da preferirate preparate na biljnoj bazi, sa što manje veštačkih sastojaka ili sve nade polažete u moć laboratorije, izbor je impresivan. Uprkos velikoj konkurenciji, ovi popularni beauty proizvodi već decenijama opstaju i opravdavaju svoju svrhu u "beauty" svetu.

Sjaj za usne

Prvi sjaj za usne nastao je krajem dvadesetih godina 20. veka. Jedna poznata kozmetička kuća osmislila je proizvod koji je usne činio blistavim, ali ne previše upadljivim. Prvobitno, sjaj je bio veoma lepljiv, pa je pored svetlosti privlačio i čestice prašine i nečistoća. Njegova formula nije se menjala decenijama, a mešavina emolijenata i danas se koristi kao osnova. Sjaj za usne jedno vreme bio je zanemaren, a onda se devedesetih ponovo vraća na velika vrata. Beauty brendovi pronašli su način da ga učine boljim. Mešanjem emolijenata sa prirodnim uljima i drugim sastojcima nastaju prve hibridne formule. Aloja, pčelinji vosak, brusnica i jojoba samo su neki od sastojaka koji se dodaju sjaju kako bi se promenila njegova problematična, lepljiva tekstura.

Pročitajte: Bizarni “beauty” tretmani kojima se podvrgavaju poznate lepotice

Današnji sjajevi nisu lepljivi, a neguju usne i daju im blistavost. Ostaje da vidimo kako će se njihov sastav menjati u skorijoj budućnosti. S obzirom na to da je širom sveta obavezno nošenje zaštitnih maski za lice, istraživanja idu u pravcu pronalaženja dugotrajnijih, ali laganih formula, koje se neće skidati pri dodiru sa tkaninom.

Ovi popularni beauty proizvodi odolevaju vremenu

Puder

Prvi moderni puder nastao je 1935. On je u velikoj meri odudarao od izgleda kože, ali sa nečim se moralo početi. Pri proizvodnji su korišćena samo četiri pigmenta (beli, žuti, crni i crveni), a njihovim pažljivim mešanjem dobijao se veći broj nijansi. Pa ipak, broj nijansi bio je ograničen i mnoge žene nisu mogle da pronađu boju koja bi bila makar približna njihovom tenu.

Spektar tonova kasnije je višestruko povećan, a koriste se i neki novi pigmenti. To je omogućilo postizanje dubljih nijansi bez menjanja teksture proizvoda. Danas, pojedini brendovi u ponudi imaju proizvode sa preko 50 nijansi, čiji su sastojci prilagođeni specifičnim potrebama različite kože (npr. koriste se sastojci za suzbijanje hiperpigmentacije i oni koji smiruju crvenilo). Proizvodi u obliku praha polako se povlače jer se dešava da nakon njihovog nanošenja, bore i sitne nepravilnosti postanu još uočljivije.

Kada je reč o puderima, očekuje se da u budućnosti stvari krenu u pravcu personalizacije. Pomoću skeniranja kože i korišćenja algoritma, moći ćete da dobijete proizvod koji savršeno odgovara izgledu vaše kože.

Pegla za kosu

Ova korisna stvarčica prešla je daleki put od prvobitnog modela nastalog 1909. godine, do onoga što danas možemo kupiti. Ploče sa keramičkim premazom, pegle za šiške i putne varijante električnog pomagala za naše pretke bile su nezamislive. Nekadašnje pegle za kosu imale su jednu veliku manu – one su trajno oštećivale strukturu dlake i na neki način, pričinjavale su više štete nego koristi.

Pročitajte: Zašto je važno redovno koristiti balzam za kosu?

Zahvaljujući inovativnim elementima, pegle za kosu više ne predstavljaju opasnost. Na tržištu su bežični modeli, kao i oni koji su podjednako delotvorni i pri nižim temperaturama. Međutim, ograničeno izlaganje toploti nije jedini način da očuvate zdravlje svoje kose. Naučnici istražuju način da peglu za kosu učine još korisnijom. Njihov cilj je da se pegla koristi za negu vlasi. Ukoliko im to pođe za rukom, kosa će biti ne samo savršeno ravna, nego i zdrava.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty

Pročitajte još

Najnovije vesti