Sastojci:
Za koru:
4 jajeta,100 g šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
1 kašika kakaoa
1 kašika čokolade u prahu
Za fil:
1 l mleka, 10 kašika šećera
7 kašika gustina
250 g margarina
150 g čokolade za kuvanje
1 kg banana
Za dekoraciju:
150 g bele čokolade
Priprema:
Kora:
1. Belanca sa 3 kašike šećera umutiti u čvrst šam. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
2. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca, dodati brašno, gustin, kakao i čokoladu u prahu, te polako promešati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 12 min. Pečenu koru preseći poprečno napola.
Fil:
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, Pripremite ih unapred i rashladite na vreme kako biste opušteno ćaskajući s gostima dočekali završetak gozbe dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa gustinom, sipati u ključalo mleko i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. U ohlađeni fil dodati omekšali margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
U kalup za tortu staviti koru i premazati je sa 1/2 fila, potom poslagati kolutove banane, pa premazati preostalim filom i preklopiti drugom korom. Belu čokoladu otopiti na pari i preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana
Slične Vesti
Pročitajte još
Omiljeni parfem Aleksandre Radović nosi dozu svežine, dami od stila baš takav i pristaje
Omiljeni parfem Aleksandre Radović nosi dozu svežine
13/12/2025
Saznajte višeZa sreću i blagostanje pre Nove godine u kuću unesite ovih 7 stvari
Feng šui pravila za sreću u Novoj godini su...
11/12/2025
Saznajte višeKatalog prazničnih želja: Usrećite najdraže – Započnite godinu uz Lilly!
Lilly katalog 2025
10/12/2025
Saznajte višeOlimpijski centar „Jahorina“ i Skijališta Srbije potpisali sporazum o saradnji
10/12/2025
Saznajte višeHotel Viceroy Kopaonik i brend IVKO obeležili početak zimske sezone u znak zahvalnosti Kopaoniku
Hotel Viceroy Kopaonik i brend IVKO obeležili početak zimske sezone u znak zahvalnosti Kopaoniku
09/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)