Riblje ulje sprečava razvoj šizofrenije

Riblje ulje sprečava razvoj šizofrenije

Autor: | 12/08/2015

0

Konzumiranje ribljeg ulja može da spreči razvoj šizofrenije, tvrde naučnici sa Univerziteta u Melburu.

Oni su testirali delovanje ribljeg ulja sa omega-3 masnimm kiselinama na psihičko zdravlje čoveka. Ispitanicima između od 13 do 25 godina starosti je propisana terapija u vidu pilula sa ribljim uljem. Jedna grupa je pila prave pilule, dok je druga grupa koristila placebo pilule. Konzumiranje je trajalo tri meseca, a ispitanici su ponovo testirani na šizofreniju tek nakon godinu.

Grupa koja je konzumirala riblje ulje imala je svega 10 odsto naznaka koje su ukazivale na šizofreno stanje, dok je grupa koja je koristila placebo pilulu imala čak 40 posto naznaka šizofrenije.

Uprkos ovim pokazateljima naučnici smatraju da je ovo istraživanje manjeg obima i da je potrebno uraditi dodatne testove kako bi se potvrdilo da li zaista riblje ulje sprečava razvoj šizofrenije. Međutim i dalje se osobama obolelim od šizofrenije uz propisanu terapiju preporučuje konzumiranje ribljeg ulja.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu “New Scientist”.

Šizofrenija je psihološki poremećaj koji kod obolelog izaziva povlačenje u svoj svet, udaljavanje od stvarnosti i od ljudi. Šizofrenija počinje uglavnom između 18 i 25 godina. Simptomi šizofrenije mogu se uočiti mesecima, pa čak i godinama pre nego što se bolest razvije.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje