Rajski Maldivi: Biser Indijskog okeana

Rajski Maldivi: Biser Indijskog okeana

Autor: | 18/08/2015

0


Tirkizno more, palme, fini beli pesak, sunce, bungalovi na plaži, ili jednostavno – raj na zemlji! Daleko od civilizacije, stresova, satova, obaveza...

Možda nećete imati vremena da posetite svih hiljadu i dvesta ostrvaca koliko ih se načičkalo oko dvadeset šest koralnih prstenova koji čine Maldive, ali kročiti na makar jedno od njih je zaista nezaboravan doživljaj. Put je verovatno najdosadniji deo cele avanture.

Obično se iz Beča ide do Šri Lanke, a potom se let nastavlja prema Maleu, glavnom gradu države Maldivi. Prosečna temperatura tokom cele godine je oko 30 stepeni, dok je more tek neznantno hladnije. Od maja do novembra traje kišni monsun, a u decembru počinje severnoistočni koji donosi suvlju klimu. Glavni aerodrom nalazi se na ostrvcu pored Malea, ali posetioci najčešće borave na arhipelagu Angaga, do kojeg se može stići brodom ili hidroavionom.

Na Maldive niko ne dolazi sam, što znači da za smeštaj mogu da se pobrinu samo turističke agencije. Tek je dvesto ostrva naseljeno, dok su ostala odredišta radoznalih svetskih putnika, željnih čistog i toplog mora i sunca od kojeg se pocrni za svega nekoliko minuta.

Hoteli i bungalovi se razlikuju po broju zvezdica, ali se ta kategorizacija odnosi isključivo na njihovu opremljenost, nikako i na gostoljubivost osoblja. Čak i ako se odlučite za bungalov sa tri zvezdice, čim kročite na obalu dočekaće vas posluga sa tropskim koktelima i nosači koji će vam poneti kofere. Od prvog trenutka ubediće vas kako nameravaju da vas sve vreme maze i paze, tako da ćete se i bez pet zvezdica osećati kao kraljevi. Ispunjavanje želja gostima je jedna od nacionalnih karakteristika stanovnika Maldiva.


Za odmor na toj egzotičnoj destinaciji treba se i psihički pripremiti, jer mir i tišina koje se osećaju na svakom koraku nekad predstavljaju veliki šok za posetioce sa Zapada. Osim toga, odeća vam tamo gotovo i nije potrebna. Dovoljni su kupaći kostimi i neki pareo. Ne treba nositi ni previše prtljaga, a cipele ni slučajno, jer je sitni beli pesak svuda, čak i u restoranima.

Na Maldivima je najskuplja voda. Ona za piće mora da se kupuje, a flaša košta najmanje četiri dolara. No, cene jela u restoranima su relativno povoljne. Specijaliteti kuhinje su uglavnom morska hrana i riba, spremljena na bezbroj načina. Jedino treba biti oprezan sa sosovima, jer se pripremaju prema nekom domaćem receptu i prilično su ljuti i aromatični.

Sunce je u tropima veoma jako. Tokom prvih nekoliko dana nije preporučljivo izlagati se direktnom suncu. I u hladu palmi može se dobiti lepa bronzana boja. Plaže možete da birate. Ipak, prethodno se raspitajte koja je najsigurnija jer se dešava da i u plitkoj vodi plivaju male ajkule, doduše bezopasne, ali dovoljne da vam pokvare ugođaj.

Iskoristite bar jedan dan za izlet do ostrva Dangeti, koji je od Angage udaljen sat vremena vožnje brodićem „doanijem“. To je, zapravo, selo u kojem ćete imati prilike da se upoznate sa svakodnevnim životom Maldivaca. Stanovništvo je inače siromašno i živi od ribolova, izvoza tropskog voća, kokosovih palmi od čijih grana pletu korpe i sanduke, i palminog drveta od kojeg izrađuju čamce. Kokosovo mleko je ukusno, meso oraha se jede, a na ceni je i palmino ulje, tako da ne čudi što se bogatstvo ostrva procenjuje prema broju stabala ovog drveća.

Maldivci su mahom islamske veroispovesti i turisti moraju poštovati njihove običaje, tako da, na primer, nije dozvoljeno fotografisati žene i decu bez njihovog pristanka. Čak je i na turističkim ostrvima zabranjeno sunčanje u toplesu. Za posetu Dangetiju žene moraju da se obuku tako da im se ne vide noge i ramena.

Muškarci mogu da nose kratke pantalone, ali takođe moraju imati majicu koja pokriva ramena. I pored strogih religioznih pravila, razvod na Maldivima je nešto sasvim normalno. Dovoljno je da muškarci svojoj supruzi tri puta kažu da se razvode i pošalju obaveštenje administrativnom odeljenju u kojem je zabeležen brak. No, ako Maldivke požele da se razvedu, moraju pred sudom da iznesu razloge i dokažu eventualnu neveru i okrutnost svojih muževa. Zakon, dakle, nije isti za sve.

Šoping u Dangetiju ume da bude veoma zanimljiv, posebno ako se za svaki suvenir cenkate sa veštim trgovcima. Najviše se kupuju čeljusti morskih pasa i velike školjke, rezbareni predmeti od tikovine, nakit od korala, poludrago kamenje... Vađenje crnih korala je zabranjeno, ali ako na plaži nađete grančice korala bilo koje druge boje, pod uslovom da ih je more izbacilo, slobodno ih ponesite kao uspmenu.

Nikako ne bi trebalo da propustite čarobni svet tropskog podmorja. Ako ste dobar ronilac, možete uživati u društvu nekoliko stotina vrsta riba, ali imajte u vidu da ta razonoda nije baš jeftina. Prevoz do obližnjeg koralnog grebena i jedan zaron sa bocama, što je nekih četrdesetak minuta ronjenja, stoji 60 dolara po osobi. Ipak, isplati se videti velike tropske ribe, šarene ajkule koje se skrivaju u grebenu, ogromne raže, kornjače. U podvodnom svetu možete uživati i tokom noći. Dočekaće vas ribe koje spavaju, a možda i riba kamen koja uvek leži na dnu. Kad ronilac stane na nju ili je dodirne rukom, ona ume da raširi svoje ogromne bodlje i bocne pre nego što on shvati šta se dešava, što može i kobno da se završi ako u roku od pola sata žrtvi ne bude ukazana pomoć lekara.

Noćno kupanje u toplom moru, izležavanje pod palminim granama, bungalovi na dugim rajskim plažama – Maldivi možda jesu na drugom kraju sveta, ali su svakako uspomena koja nikad neće izbledeti iz sećanja. Posebno ako planirate neki egzotični medeni mesec...

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Thinkstock, Cheval Blanc Randheli
Tagovi: maldivi putovanja

Najnovije vesti