Rizik ili pomoć: Odobrena ženska Vijagra

Rizik ili pomoć: Odobrena ženska Vijagra

Autor: | 19/08/2015

0


Više od 17 godina nakon što je odobren prvi lek za mušku erektilnu disfunkciju, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) u utorak je odobrila lek za nisku seksualnu želju kod žena, popularno nazvan "ženska Viagra", prenose agencije.

Lek pod nazivom Addyi trebao bi pomoći poremećaj hipoaktivne seksualne želje (HSDD) kod žena u predmenopauzi, objavila je FDA.

Reč je o prvom leku koji je FDA odobrila za tretiranje poremećaja seksualne želje, prenosi agencija DPA.

FDA je odobrila lek uz upozorenje o potencijalno opasnim nuspojavama, poput niskog pritiska i opasnosti od gubitka svesti, naročito kad se lek uzima s alkoholom.

- Reč je o najvećem napretku u ženskom seksualnom zdravlju od izuma pilule za kontracepciju. Ovime se legitimizuje ženska seksualnost kao važna komponenta zdravlja - saopštilo je Nacionalno udruženje potrošača (NCL).

Međutim, udruženje za zaštitu potrošača Public Citizen predviđa da će se lek povući iz upotrebe u roku od nekoliko godina zbog toga što "predstavlja velik rizik za žene, a donosi malo koristi".

Lek preduzeća Sprout Pharmaceuticals već je dva puta odbijen, 2010. i 2013, a sada ga je FDA ipak odobrila uz striktne upute da se pacijentkinje moraju u potpunosti upozoriti na moguće zdravstvene rizike.

Addyi je odobren nakon lobističke kampanje u kojoj su učestvovala i neka udruženja žena.

Žene koje su tokom kliničke studije uzimale Addyi imale su prosečno jedan "seksualno zadovoljavajući doživljaj" mesečno više od žena koje su uzimale plasibo.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: zdravlje