Osam biljaka koje čište vazduh u domu

Osam biljaka koje čište vazduh u domu

Autor: | 19/08/2015

0


Osim što nam služe kao prekrasne dekoracije u enterijerima i eksterijerima, biljke imaju i korisne efekte za naše zdravlje. Brojni stručnjaci potvrdili su pozitivno delovanje biljaka na naše zdravlje - od pročišćavanja vazduha do suzbijanja neugodnih mirisa.

Zato vam donosimo listu od 8 biljaka koje pročišćavaju vazduh i uklanjaju toksične materije iz doma.

1. Fikus

Fikus je zimzelena biljka poreklom iz Indije. Njegov egzotični izgled lako će se uklopiti u svaki enterijer, a njegov najveći efekat je uklanjanje formaldehida iz vazduha. Formaldehid je bezbojni otrovni plin oštrog mirisa, a u domu ga možemo naći u bojama, lepkovima, presvalakam, tepisima... Osim njega, iz vazduha uklanja i prašinu, gljivice i bakterije te neutrališe duvanski dim. Takođe smanjuje koncentraciju ugljen monokisda, ugljen dioksida i trielina.

2. Bršljan

Bršljan čisti vazduh od duvanskog dima, a veruje se i da donosi sreću. Uglavnom raste oko kuće, a može se uzgajati i kao sobna biljka. Osim duvanskog dima, uklanja i benzene, ugljen monoksid, formaldehide, trikloretilen i mnoge druge. Treba samo imati na umu da ima otrovne listove pa ga treba držati podalje od dece i kućnih ljubimaca.

3. Hrizantema

Iz vazduha eliminiše benzene, amonijak, ksilene i formaldehide. Anturium i orhideja takođe pročišćavaju vazduh u domu, ali hrizantema je na vrhu.


4. Dracena

Poreklom sa Madagaskara, dracena je još jedna u nizu biljaka koje osim što je prekrasna dekoracija za svaki dom, štiti i naše zdravlje. Ona iz vazduha pročišćava ksilene, metilbenzene i formaldehide.

5. Kaktus

Jedna od skupina biljaka koje ne zahtijevaju puno njege i mogu uspjeti i u domovima zauzetih ljudi. Apsorbira elektromagnetsko zračenje i smanjuje koncentraciju isparljivih organskih spojeva.

6. Gerber

Ova biljka potiče iz Severne Amerike, Madagaskara, Afrike i iz tropskih dijelova Azije, a najčešće se prodaje kao sečeno cveće. I kao takvo smanjuje koncentraciju ugljen monoksida, formaldehida i negativnih isparavanja iz dima cigareta i radijatora.

7. Palma

Predivna biljka koja se svojim lepim izgledom uklapa u svaki enterijer. Njea funkcija pročišćavanja je jako važna. NASA je sprovela istraživanje prema kojemu je Areka palmino drvo najbolja biljka koja pročišćava vazduh, uklanja hemijske otrove iz iz vazduga te održava vlagu i svežinu u prostoriji.


8. Aloe Vera

Osim što savršeno uklanja štetne stvari iz zraka, uklanja i zračenje televizijskog ekrana i monitora. Preporuka je onima koji monogo vremena provode pred televizorom i računarom da nabave bar jednu Aloe Veru za svoj dom.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Getty/ThinkStock
Tagovi: dekor

Pročitajte još