Dobrodošli u Dizmalend, subverzivnu verziju Diznilenda

Dobrodošli u Dizmalend, subverzivnu verziju Diznilenda

Autor: | 23/08/2015

0


Benksijev tematski park je mračan, smešan i jeziv, baš kao što se i očekivalo od kontroverznog uličnog umetnika, piše Mashable.

Ko se ove nedelje zatekao u Velikoj Britaniji, mogao je da vidi prilično čudan prizor. Naime, popularni ali i dalje prema identitu anonimni umetnik Benksi stvorio kreaciju inspirisanu Diznilendom, samo što baš i nije reč o najsrećnijem mestu na Zemlji.

Dizmalend, koji je otvorio vrata za javnost, 'zabavni' je park pun subverzivne umetnosti.

Umetnik je ovaj rad opisao kao "festival umetnosti, zabave i početnog nivoa anarhizma", stoji u saopštenju za javnost koje je podeljeno novinarima.

- Ovo je zabavni šou za 99 posto onih koji bi radije bili u ‘Alton Towersu’ (zabavnom parku u Engleskoj) - napisao je umetnik.


Benksi je naveo da je inspiraciju za delo dobio na mestu događaja, napuštenom od početka veka, nakon što se u januaru ušunjao unutra kroz rupu u ogradi.


Tvrdi da nije reč o uličnoj umetnosti već o 'postmodernoj', tj. umetnosti s visokim potencijalom kliktanja.
Park, u kojem se, između ostalog, nalazi dvorac Pepeljuge, model sela i bioskop, pun je tradicionalnih sajmovskih atrakcija, samo sa satiričnim obrtom.

Budući da se unutar Dizmalenda nalaze i radovi drugih umetnika poput Damijena Hirsta, Dženi Holcer i Džimija Kotija, nije ni čudo što je u tri velike galerije u okviru parka otvorena izložba, prikladno nazvana “najboljom kolekcijom savremene umetnosti ikad okupljenom u primorskom gradiću Severni Somerset”.

Komentari (0)

Loading
, Foto:FB, Twitter hellomagazin

Najnovije vesti