Kako kreirati zdravu i inspirativnu kućnu atmosferu za dete

Kako kreirati zdravu i inspirativnu kućnu atmosferu za dete

Autor: | 25/08/2015

0


Mnogo je načina na koje roditelji pokušavaju da stvore inspirativnu i zdravu kućnu atmosferu za svoje dete, kako bi se pravilno razvijalo i postizalo dobre rezultate. Prvo što gotovo svima padne na pamet su "inteligentne igračke" koje razvijaju mentalne sposobnosti, nameštaj sa omiljenim motivima i razna druga "kućna pomagala".

I u traganju za onim što će najefikasnije izmamiti osmehe i obezbediti dobro raspoloženje naših mališana često zaboravljamo na stvari koje su zapravo mnogo važnije. A to je zdrava i inspirativna kućna atmosfera u domu, a to pre svega znači dovoljno prirodne svetlosti i svežeg vazduha u toku dana.

Iako najčešće zanemarujemo uticaj loših uslova unutar zatvorenog prostora, najnovija istraživanja pokazala su da loš vazduh u školskim učionicama slabi sposobnost usvajanja novih znanja i rezultate koje deca postižu, ali izaziva i više izostanaka iz škole zbog bolesti i među učenicima i među predavačima.

Samo poboljšanjem temperature, ventilacije i  količine prirodne svetlosti unutar učionica, rezultati đaka poboljšavaju se za čak 10 do 15% u odnosu na rad u uobičajenim uslovima, a odsustvo iz škole se smanjuje za desetinu. O značaju povoljne atmosfere u zatvorenom prostoru najbolje govori kratak video koji sledi o eksperimentu koji je sproveden u jednoj školi u Danskoj.

Pošto je teško uticati na promene uslova u školi, prijatnu atmosferu za igru, učenje i odmor deteta trebalo bi obezbediti bar u dečijoj sobi. Stoga u nastavku otkrivamo kako svom detetu na najbolji način možete olakšati početak nove školske godine.

1. Obezbedite kontrolu količine prirodne svetlosti koja ulazi u sobu.

2. Obezbedite pravilno osvetljenje celog prostora, koje je veoma važno za celokupnu atmosferu u sobi jer prirodna, dnevna svetlost reguliše dnevni ritam i daje energiju, a samim tim ima veliki uticaj na svakodnevni život mladih ljudi. Svetlo za čitanje pored kreveta pruža udobnu i opuštajuću atmosferu, svetlo na radnom stolu je neophodno za učenje ili crtanje, a mala noćna lampa pomaže deci usred noći da pronađu toalet.

3. Obezbedite dovoljnu količinu svežeg vazduha u svakom trenutku.

4. Koristite isključivo proizvode bez štetnih supstanci.

5. Kreirajte pregledno okruženje pomoću nameštaja za odlaganje stvari koji je lako dostupan i uočljiv deci.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin
Tagovi: Deca dekor

Najnovije vesti