Emir Kusturica dobio nagradu za književnost

Emir Kusturica dobio nagradu za književnost

Autor: | 25/08/2015

0

Proslavljenom filmskom režiseru i piscu Emiru Kusturici pripala je nagrada za književno stvaralaštvo "Pečat Hercega Šćepana", koja se dodeljuje u okviru manifestacije "Trg od ćirilice", saopštili su organizatori - Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i Izdavačka ustanova Mitropolije crnogorsko-primorske "Svetigora".

Žiri, koji su činili Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsednik, i Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, književnik Budimir Dubak, pesnik Radomir Uljarević i književni kritičar Želidrag Nikčević, članovi, ocenio je da Kusturica "svojim književnim i ukupnim umetničkim angažmanom baštini najplemenitije vrednosti srpske tradicije, pružajući nemerljiv doprinos odbrani identiteta i dostojanstva srpskog naroda".

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore Radomir Uljarević istakao je da "ova nagrada prirodno pripada Kusturici, koji poput Hercega Šćepana gradi gradove po Hercegovoj zemlji, na davno započetim temeljima, za razliku od onih koji se odriču ćirilice, jednog od dva naša pisma, i liče na nekoga ko bi odsekao jednu svoju ruku verujući da mu je jedna dovoljna".

Nagrada "Pečat Hercega Šćepana", skulptura akademskog vajara Ratka Vulanovića, Kusturici će biti uručena sutra u 21 sat, na Trgu Hercega Šćepana u Herceg Novom, na književnoj večeri posvećenoj priznatom autoru.

Izdavačka ustanova Mitropolije crnogorsko-primorske "Svetigora" i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore prošle godine su osnovali književnu manifestaciju "Trg od ćirilice", koja se održava od 1. avgusta do 31. septembra na trgu Belavista, kod crkve Svetog arhangela Mihaila.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Hello! hellomagazin

Najnovije vesti