Nebesko plavetnilo u vašem domu

Nebesko plavetnilo u vašem domu

Autor: | 18/09/2015

0

Plava je jedna od omiljenih boja dizajnera, jer se dobro uklapa u različite prostore, od moderne kancelarije ravnih linija, do ušuškane spavaće sobe nežnih linija i materijala. Plava se smatra jednom od osnovnih boja, jer se ne može dobiti mešanjem drugih boja.

Plava je jedna od omiljenih boja dizajnera, jer se dobro uklapa u različite prostore, od moderne kancelarije ravnih linija, do ušuškane spavaće sobe nežnih linija i materijala.

Plava se smatra jednom od osnovnih boja, jer se ne može dobiti mešanjem drugih boja. Međutim, različitim nijansama plave mogu se postići različiti efekti i izraziti najrazličitija raspoloženja. Tamnije nijanse imaju dubinu, dok svetlije odišu lakoćom. Nijanse plave se međusobno uklapaju i dopunjuju. Osim toga, intenzivni plavi detalji u sobu svedenih nijansi uneće život i svežinu.

Što se tiče kombinovanja sa ostalim bojama, treba biti oprezan, ali i pustiti mašti na volju. Neobične kombinacije poput diskretne crvene i tirkizne daće lični pečat svakom prostoru, ali i prefinjenost.

Plava je boja koja, neminovno, asocira na more, pa je to i duh koji njome unosimo u dom. Pastelno plave zavese daće prozračnost sobi. Na mekom svetloplavom tepihu ćemo se osećati kao da hodamo po oblacima. Plava je i boja koja se u kupatilu sasvim prirodno uklapa. Neka obična kada postane vaše privatno more. Ukoliko je ukombinujete sa detaljima u boji peska imaćete i plažu, povrh svega.

Tamno plava kuhinja može biti najelegantnii deo vašeg stana, ali dodajte vedre detalje koji će povoljno uticati na apetit.

Zidovi u svetlo plavoj boji dobro će se uklopiti i u maloj sobi, a ukoliko ste od onih srećnijih, koji nemaju problema s prostorom, dajte sebi slobodu da kombinujete. Tako, ukoliko u beloj sobi jedan zid obojite tamno plavom, možete dobiti efekat mornarske elegancije.

Iako plava nije prva boja koja nam pada na pamet pri bojenju stolarije, ona zaista može potpuno promeniti izgled naših starih prozora. Tirkizno plave žaluzine ili prozorski okviri daće potpuno novu dimenziju svakoj kući i uneti duh Mediterana.

Sami možete renovirati svoje prozore. Najpre pažljivo skinite prozorska krila i sa njih uklonite sve metalne delove. Drvene površine ne možete ofarbati ukoliko sa njih prethodno niste ogulili stari sloj boje, ukoliko se ne radi o bajcu sa koga je dovoljno ukloniti samo prašinu. Boju ćete najlakše skinuti metalnom četkom i šmirgl papirom različite finoće, kao i razređivačem. Veštiji mogu pristupiti i obradi drveta brusilicom.

Zaštitite ivice stakla lepljivom trakom. Premažite drvo nekim zaštitnim premazom. Sačekajte da se osuši. Nakon toga možete pristupiti bojenju.

Postoje dve vrste boja koje možete upotrebiti. Tinkturne, koje imaju dekorativnu ulogu i međusobno se mogu mešati pružajući tako široku paletu boja. One na bazi alkohola imaju satensku površinu, dok one na bazi vode daju mat efekat. Druga vrsta su bajcevi koji mogu biti prozirni i neprozirni. Oni dozvoljavaju da prirodna struktura drveta ostane vidljiva. Bajc nanesen na spoljnu drvenariju produžava vek drveta. U oba slučaja biće vam potrebna najmanje dva sloja, ali nemojte premazivati drugi dok prvi nije potpuno suv.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor