Gran-pri BITEF-a predstavi “Zbogom”

Gran-pri BITEF-a predstavi “Zbogom”

Autor: | 25/09/2015

0


Festival 49. Bitefa, koji je održan pod naslovom “Uspomeni Jovana Ćirilova” završen je dodelom nagrada i izvođenjem predstave “Mrtve duše”.

“Gran-pri Mira Trailović” žiri 49. Bitefa dodelio je francuskoj predstavi “Zbogom”, reditelja Žonatana Kapdevijela.

Specijalnu nagradu “Jovan Ćirilov” dobilo je ostvarenje “Mi smo kraljevi, ne ljudi”, Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, u režiji Matije Ferlina. U obrazloženju žiri ističe “kvalitet umetničkog jezika”, “pristup publici”…

Žiri lista “Politika” nagradu za režiju dodelio je Jerneju Lorenciju za predstavu “Ilijada po Homeru” Slovenskog narodnog gledališća iz Ljubljane.

Predsednica žirija je bila glumica Mirjana Karanović, a članovi glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Nemačka), dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska) i dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

U konkurenciji za nagrade je bilo deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije, u selekciji Anje Suše.

Bitef festival, iako sa značajno smanjenim budžetom, uspeo je da održi kvalitet i zadrži publiku.

- Nadam se da će i ova godina pokazati da Bitef ima kontinuitet. Da će se o njemu pričati, raspravljati, da smo podelili publiku, kritiku, da će Bitef i posle završetka ostati u glavama što mislim da je važno - ističe direktor Bitef festivala Miloš Latinović.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin