Da bašta i tokom hladnih dana bude lepa

Da bašta i tokom hladnih dana bude lepa

Autor: | 30/09/2015

0


Možda bašta ne može da bude raskošna kao tokom leta, ali i tokom jeseni i zime može da bude lepa.

Koliko ste puta primetili da su u nekoj od hladnih zapadnoevropskih zemalja bašte zelene čitave zime, a prozorski sanduci puni cveća? Nije reč o veštačkom cveću, već planskoj brizi o bašti. Jesen je vreme kada se pravi veliko spremanje, raščišćavaju uvele biljke i već sade nove.

Birajte izdržljive perene kojima prija kiša, hladnija temperatura i imaćete prelepu baštu u veselim bojama do početka zime. Recimo, helenijum ima vesele narandžaste cvetiće koji su divan ukras tokom čitave jeseni.

Baštu može da krasi ceratostigmom sa sjajnim tamnozelenim listovima koji će vremenom potamneti i biti bronzani. Cvetovi su plavi, a raste u visinu do 20 santimetara. Prve godine cvetaće do kraja oktobra, a prija joj umereno vlažno zemljište.

Gaura je izuzetno zanimljiva biljka koja cveta do kraja jeseni, a zbog mirisnih belih i ružičastih cvetova mnoge podseća na leptire i proleće. To je trajnica koja raste i po 90 santimetara, a prija joj humusno zemljište, sunce i suvlje tlo. Idealno mesto za ovu perenu je ispod visokih žbunastih biljaka ili listopadnog drveća.

Srebrna sveća je najpopularnija jesenja perena u našim baštama, jer je visoka 1,80 metara i cveta do kraja oktobra.

Sunčanica je laka za održavanje, a ima prelepe svilenkaste cvetove bele, žute, ružičaste i crvene boje. Dugo osvežava bašte, a kada prestane da cveta treba je orezati pošto se veoma brzo širi.

U kasnu jesen u lepoj bašti treba da procveta sedum koji raste krupnim roze cvetovima. Prilično je dekorativan, cveta već u prvoj godini do visine od pola metra.

Dobar izbor za kraj jeseni je niger koji se lako razmnožava, a cveta u prvoj godini od decembra do aprila krupnim belim listovima.

Silvermun izuzetno bogato cveta od decembra do marta lepim krem belim cvetovima. Tolerantna je prema nepovoljnim vremenskim uslovima.

Silver send je izuzetno korisna biljka, jer ima atraktivnu strukturu sa srebrnobelim listovima koji se lepo granaju i tokom zime može da se izuzetno lepo ukrasi novogodišnjim ukrasima.

I na kraju, Veri beri je jedan od najatraktivnijh jesenjih ukrasa u bašti, koji polako najavljuje zimu. Izuzetno bogato rađa, lepo se grana i visok je tek 15 santimetara. Ko nabavi ovu biljku, razmišlja korak unapred, jer cveta od novembra do januara.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: bašta dekor

Najnovije vesti