SASTOJCI ZA 6-8 PORCIJA:
• 80 g neslanog maslaca
• 75 g zlatnog kristal šećera
• 200 ml karmelizovanog kondenzovanog mleka
• 3 veće banane, koje je potrebno oljuštiti i iseći na kolutove
• 50 g američkih oraha (pekan), koje je potrebno iseći na krupnije komade
ZA PODLOGU:
• 200 g biskvita
• 50 g američkih oraha (pekan)
• 80 g neslanog maslaca, koji je potrebno rastopiti i ostaviti da se ohladi
ZA FIL:
• 65 g šećera u prahu, prosejanog
ZA ČOKOLADNI PRELIV:
• 100 g crne čokolade (60 – 70% kako mase), koju je potrebno izlomiti na kockice
• 25 g neslanog maslaca
• 1 kašika šlaga
Obložite pleh veličine 22 cm papirom za pečenje. Najpre napravite testo za podlogu. Izmrvite biskvite i američke orahe i dodajte rastopljeni maslac. Ovu masu preručite u pripremljeni pleh, i pritisnite po stranicama i po sredini testa, da se podloga ujednači. Ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru. Za to vreme, pristupite pravljenju fila. U tiganju polako rastopite maslac sa kristal šećerom, sve vreme mešajući. Ostavite da proključa i da ključa sve dok ne poprimi karamel boju. Zatim dodajte kondenzovano mleko i sklonite sa vatre.
U karamel sos dodajte banane i američke orahe, pa tu masu prelijte preko podloge sa biskvitima. Ostavite da odstoji 1 sat u frižideru. Za pripremu preliva, čvrsto umutite šlag, pa dodajte šećer u prahu. Ovom smesom prelijte fil sa bananom. Kako biste pripremili čokoladni preliv, rastopite čokoladu u šerpici koju ćete držati nad tiganjom sa ključalom vodom, pa dodajte maslac, pa šlag. Čokoladnim prelivom dekorišite poslasticu.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)