Ideje za uređenje dečje sobe

Ideje za uređenje dečje sobe

Autor: | 04/10/2015

0

Ima puno ideja kako da dečiju sobu opremite tako da iskoristite sav prostor pametno, da svako dete ima kutak za sebe gde će učiti, odmarati, imati malo privatnosti, i pronaći prostor za odlaganje svojih stvari. Ponekad nam za tako nešto treba malo više novca, ali i sa vrlo malo sredstava a malo više vremena, mašte i vrednih ruku, možemo našoj deci napraviti nešto praktično i lepo.

Kada su deca istog pola, problem je malo manji, jer će se oni uglavnom slagati oko boja i tema kojima će ukrasiti svoju sobu. Dečaci u mlađem dobu vole akcione heroje, dinosauruse, automobile, gusare i ostale "dečačke" teme, vole naravno plavu boju - ostale mogu da prođu. Devojčice insistiraju na roze boji, ili bar nekim nežnijim tonovima i nijansama, vole vile, princeze, mede i zeke.... Rešenje za to je jednostavno - možemo pregraditi delove sobe i dobiti dve celine - za dečake i za devojčice. Pregrada može biti prava, od nekog paravana, ili može biti samo obeležena nekom policom, kutijama za igračke... Deca će uglavnom poštovati granice i neće se mešati u izgled dela sobe brata ili sestre.

Takođe, soba se može cela okrečiti i u neku neutralnu boju na koju bi pristala oba deteta, a sitnice za svoj kutak deca će naravno, birati sama.

Ako imate dve devojčice ili dva dečaka, na uštedi prostora dosta ćete dobiti kupovinom ili pravljenjem kreveta u krevetu, tj. jedan krevet sa velikom fiokom u koju staje drugi dušek i koja se izvlači za spavanje. Ovakav krevet je vrlo praktilčan jer zauzima manje mesta, pa prostor može biti iskorišćen za ostalo.

Takođe, krevet sa fiokama može da se napravi tako da ispod dela sa dušekom, postoji još jedna velika, ili više manjih fioka, u koje se može odlagati posteljina, igračke ili bilo šta drugo.

Ako imate malo više prostora, možete napraviti ili kupiti krevete na sprat, tj. krevet koji je na spratu, a ispod njega su smešteni radni sto i police, ormarići... Ovakvih kreveta ima u raznim varijantama, mogu biti najjednostavniji ali i napravljeni sa puno mašte, u širokom spektru boja i različitih tema, privlačnim kako devojčicama tako i dečacima.

Ponekad moramo smestiti dvoje ili više dece različitih uzrasta u jednu sobu. I za to naravno, postoji rešenje. Krevetac ispod kreveta je možda najbolja realizacija za manji prostor,a onda ostaje mesta i za druge stvari.

Najčešće korišćeni, najjednostavniji kreveti na sprat, mogu biti odlično rešenje za decu koja dele sobu. Postoje naravno i više od dva kreveta na sprat, a takođe na tržištu možete pronaći i krevete koji nisu tačno jedni ispod drugih, pa daju malo zanimljivije oblike, i rešenja za dečiju sobu.

Viseći kreveti su isto super rešenje za decu. Naravno, viseći kreveti nisu bezbedni za sasvim malu decu, ali starijoj deci će biti veoma zanimljivi. Viseći kreveti mogu da se naprave jednostavnije od ostalih, ali njihova montaža i pričvršćivanje za zidove zahteva ipak malo više znanja i stručnosti da bi to sve bilo bezbedno.

Uz sve ove krevete mogu da se ukombinuju radni stolovi za decu, koji mogu biti dovoljno veliki za dvoje, ili pak,više malih stolova. Police i kutije raznih boja, veličina i oblika, sve će to krasiti sobu vaše dece, a i pomoćiće im da bolje organizuju svoje stvari. Što bolje osmišljene police i prostor za odlaganje, to će haos u sobi biti manji, a deci lakše da se snađu u sređivanju svoje sobe.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor