Cveće u staklenim posudama

Cveće u staklenim posudama

Autor: | 07/10/2015

0

Staklena lopta, žardinjera, kocka ili velika tegla mogu da postanu jedinstven ukras u domu ukoliko se od njih napravi terarijum sa cvećem.

Terarijumi su mali ekosistemi koji se prave u zatvorenim posudama sa zemljom i biljkama, a pored toga što su fantastična dekoracija u dnevnoj sobi, odličan su način da se “spasu” biljke koje su se polomile ili su “višak” jer se matično namnožilo. U terarijumu naročito dobro uspevaju kaktusi i čuvarkuće, paprati i mahovine. Ali, terarijum ne treba ograničavati samo na biljke, već obavezno staviti i neki ukras poput male figurice, školjki, kamenčića...

Svaki terarijum je jedinstven i ne postoje stroga pravila kojih se treba držati, a sam posao je prilično jednostavan. Terarijum se pravi poput običnog sađenja cveća, a jedino je važno odabrati biljke kojima prijaju “močvarni uslovi” - vlaga i toplota.

U terarijum se najčešće stavljaju paprati i mahovine, ali odlične su i čuvarkuće, kaktusi, zimzeleni grm (Epigaea repens), pa čak i afrička ljubičica, odnosno sve biljke koje sporo rastu da ne bi brzo prerasle terarijum.

Kada se odabere staklena posuda (sa što većim otvorom) na dno treba staviti pesak ili šljunak, a onda i baštensku zemlju (kupiti novu, jer stara možda već ima mikroorganizme koji će u terarijumu bujati). Dobro je staviti aktivni ugalj, između peska i zemlje, jer pročišćava vodu. Mogu se koristiti i briketi za roštilj.

Najbolje je da terarijum ne stoji na mestu gde ima sunca, jer ne bi smele biljke prebrzo da rastu ili da biljke pregore. Potrebno je svetla, ali ne direktnog sunca.

Terarijum se zaliva jednom u dva-tri meseca pipetom, sa veoma malo vode. Ne sme da ostane mnogo vode, jer će biljke istruliti. Terarijum je najbolje zalivati tek kada izgleda suv.

INSEKTI

Pošto su u terarijumu biljke, praktično, potpuno u staklu pristup vazduha ograničen, pa je rezultat vlažan vazduh koji je veoma godi biljkama. U terarijumu se mogu uzgajati vrlo osetljive biljke koje bi u sobnoj atmosferi izgledale daleko lošije. Ipak, izbor treba prilagoditi vrsti biljke, odabrati one koje ne rastu brzo i veoma voditi računa o higijeni, jer su terarijumi idealno stanište za štetočine.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: dekor

Najnovije vesti