I zdravlje i lepota: Namirnice za blistav ten

I zdravlje i lepota: Namirnice za blistav ten

Autor: | 11/10/2015

0


Postoje milioni krema, tonika i ostalih kozmetičkih preparata koji vam daju blistav ten kao sa reklame. Međutim, ono što stavljate na svoj tanjir veoma je važno za zdravu kožu.

Uravnotežena ishrana, dovoljno sna i hidratacija od vitalne su važnosti za vaše zdravlje, kao i za vašu kožu i mogu znatno smanjiti potrebu za upotrebom skupih preparata za negu kože. Ove namirnice garantuju vam zdravu, blistavu i mladalačku kožu bez skupocenih kozmetičkih tretmana i krema. Uverite se i sami!

1. Jagode – bogate su vitaminom C koji se suprotstavlja negativnim učincima izlaganja suncu, jača kapilare koji opskrbljuju kožu, pomaže kod prikrivanja raznih mrlja na koži i kontroliše štetu u telu nastalu delovanjem slobodnih radikala. Jagode sadrže i vitamin E koji takođe štiti kožu od oštećenja ćelija.

2. Jaja – odličan su izvor biotina, najvažnijeg vitamina B, koji čini osnovu naše kože, noktiju i kose. Jaja takođe sadrže i selen, koji štiti kožu od spoljašnjih oštećenja nastalih nakon izlaganja suncu.

3. Šargarepa – Vitamin A i visok nivo betakarotena u ovom povrću deluje kao antioksidans i tako sprečava oštećenja ćelija, nastanak bora i akni. Vitamin A takođe je neophodan i za sprečavanje nastanka suvog tena.

4. Avokado – pogoduje zdravlju, lepoti i mladalačkom izgledu kože. Bogat je vitaminom E kao i esencijalnim masnim kiselinama koje deluju kao prirodni ovlaživač za vašu kožu. Ove masti jačaju vaše ćelijske membrane, koje pomažu u sprečavanju nastanka bubuljica i mitesera. Avokado takođe sadrži antioksidanse koji imaju protivupalno dejstvo.

5. Riba – vrhunski izvor omega-3 masnih kiselina. Plava riba, u koju se ubrajaju tuna, skuša, papalina, srdela i palamida, obiluje selenom. I morski plodovi ostrige i rakovi takođe su bogati cinkom. Cink smanjuje produkciju masnoća i može biti efikasan u kontroli stvaranja novih akni kao u i lečenju postojećih.

6. Voda – nikako nemojte potcenjivati važnost hidratacije organizma, jer čak i blaga dehidratacija može dovesti do toga da vaša koža izgleda suvo i umorno.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin
Tagovi: ishrana lepota ten

Pročitajte još