Otvoren Legat Ružice Sokić

Otvoren Legat Ružice Sokić

Autor: | 16/10/2015

0


U Jugoslovenskoj kinoteci je svečano otvoren Legat Ružice Sokić, sa fotografijama iz brojnih uloga, nagradama, plakatima i knjigama te omiljene i cenjene glumice koja je preminula u decembru 2013. godine.

V.d. direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, u prisustvu brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca Ružice Sokić, otvorio je legat ističući da je posao, ali i ponos ove institucije da čuva kulturno nasleđe.

- Cenimo što su nam poverili ono što je njima bilo dragoceno, da to čuvamo i da to predstavimo sledećim generacijama - rekao je Zelenović.

Za legat se zahvalio je Miroslavu Lukiću, suprugu Ružice Sokić i Fondaciji koja nosi njeno ime.

- Ružica je bila osobena glumica, imala je svojevrsni stil komike, igrala je male ljude, sa margine, saosećala je sa svojim likovima, a publika je to prepoznavala i volela - istakao je Zelenović.

Kinoteka već ima više legata, počev od poklona Ljubiše Samardžića i drugih filmskih umetnika i poslenika, a u toku su pregovori za legate Milene Dravić, Bate Živojinovića...


Predsednica Upravnog odbora Fondacije Ružica Sokić, glumica Vesna Stanković podsetila je da je Fondacija osnovana na inicijativu Lukića pre godinu i po dana sa ciljem da čuva uspomenu na slavnu glumcu, ali i da podrži mlade talente.

Cilj Fondacije je i da razvija osnovna načela ljudske solidarnosti, humanosti i plemenitosti, podstiče i nagrađuje stvaralaštvo darovitih umetnika i studenata pozorišne, filmske i drugih srodnih umetnosti.

- Ružica je bila izvanredna osoba i to ne sme da se zaboravi. Fondacija je preuzela odgovornost da se njeno stvaralaštvo, koje je trajalo duže od pola veka, ne zapostavi - rekla je ona.

Povodom dana rođenja Ružice Sokić, u decembru, biće prvi put dodeljena nagrada njene Fondacije, najavila je Stankovićeva i zahvalila prijateljima i donatorima koji na različite načine pomažu rad Fondacije.

Među njima je izdavačka kuća Laguna koja je, u saradnji sa Fondacijom, upravo objavila knjigu Ružice Sokić "Moja gluma", sa podnaslovom "Tragom izgovorene reči glumice".

Ružica Sokić je ostvarila čak 450 uloga i dala 250 intervjua, koji su se često pretvarali u sesije u kojima je vodila dijalog sa sobom, preispitivala se, sagovorniku i sebi odgonetala faze svog života.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Hello! hellomagazin