Plesni spektakl: Kineska nacionalna opera u Beogradu

Plesni spektakl: Kineska nacionalna opera u Beogradu

Autor: | 20/10/2015

0


Predstava "Konfučije" Kineske nacionalne opere i plesno-dramskog teatra, koja sa više od 70 izvođača prikazuje putovanje tog kineskog filozofa kroz svet, gostovaće na sceni beogradskog Centra Sava 15. novembra.

Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za igru, kaže da je koreodrama premijerno izvedena u Sidnejskom državnom teatru, novembra 2014. godine, a izdvaja se od drugih predstava po tome što se najčešće izvodi pred državnim funkcionerima.

- Ova državna kineska kompanija, osnovana pre više od pola veka, ima više trupa u okviru iste kompanije i neguje operu, pantomimu, balet, tradicionalnu igru. Preko 70 scenskih izvođača prikazaće Konfučijevo putovanje kroz svet, njegovu mudrost, osećanja i ljudske kvalitete - rekla je Jung.

Kako kaže, beogradska publika će imati povlašćen položaj zahvaljujući dobrim odnosima ministarstava kulture Kine i Srbije, pa će cena ulaznica za predstavu u Centru "Sava" biti "sedam puta niža nego u Sofiji ili Atini" i iznosiće između 800 i 1.200 dinara.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang rekao je da je istorija i kultura te zemlje stara 5.000 godina i da kao i srpska civilizacija, pripada celom svetu.

- Iako je iza njega prošlo 55 generacija, Konfučije je još živ u srcima Kineza. Kineska civilizacija, kao i srpska, pripada celom svetu i srpski narod ima pravo da upozna kinesku kulturu - rekao je ambasador dodavši da očekuje nova gostovanja kineskih umetnika u Srbiji, ali i srpskih u Kini.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin
Tagovi: kultura

Najnovije vesti