Šabi šik - pohabana otmenost u vašem domu

Šabi šik - pohabana otmenost u vašem domu

Autor: | 27/10/2015

0

Šabi šik stil uređenja kuća i stanova se pojavio tokom osamdesetih godina prošlog veka, u Engleskoj, a sama kovanica znači otrcana ili pohabana otmenost.

Udobnost, lepota nesavršenosti nameštaja koji je tokom vremena zaboravljen u potkrovlju, kao i želja za jednostavnim, praktičnim načinom življenja i opremanja prostora, temelji su na kojima je nastao šabi šik, odnosno “pohabani” stil.

Osnovna karakteristika šabi šik enterijera je star nameštaj sa zaobljenim linijama, znacima potrošenosti ili izgledom antičkog nameštaja. Stilski nameštaj obojen u belo ili neke meke, pastelne boje je njegov zaštitni znak.

Šabi šik stil uređenja obično ima puno bele boje, kao i neutralnih i svetlih boja. Bela boja se preporučuje za zidove, jer pruža savršenu pozadinu za detalje i nameštaj pastelnih boja, kao što su pastelna ružičasta, pastelna plava, svetlobež, boja ljuske jajeta, mint zelena. Tapete sa cvetnim motivima su takođe dobar izbor.

Za uređenje dnevne sobe šabi šik stil je odličan, jer stvara svetao i prozračan prostor, koji je istovremeno i elegantan. Tkanine pastelnih ili bledih boja sa cvetnim printom usklađene sa nameštajem koji izgleda staro ili pohabano stvaraju utisak antičkog. Različiti stilovi nameštaja mogu da budu u dnevnoj sobi povezani u celinu šarom tkanine koja se pojavljuje na više mesta u dnevnoj sobi.

Staromodni beli orman, sto i stolice od jasena, zidni sat, umetnička slika sa motivima cveća, posuđe, pribor za ručavanje, čaše za vino i stolnjaci u šabi šik stilu ostaviće upečatljiv utisak.

Koristite tkanine sa karnerima za tapaciranje ili prekrivače kauča, sofa, fotelja i zavese. Ukrasni jastuci od prirodnih grubo tkanih tkanina, lana i pamuka, šareni prekrivači ili u pastelnim nijansama, tepisi i lampe sa zanimljivim cvetnim pastelnim motivima, i sve što ima oslikane ruže ili božure su uvek lepi detalji za šabi šik stil uređenja.

MOŽE I NOVO

Šabi šik ne podrazumeva nužno upotrebu starih i istrošenih predmeta obrađenih na nov način, moguće je upotrebiti i sve nove stvari uz nekoliko pravila o tome kako mešati različite stilove i obrasce u stvaranju eklektičnog izgleda.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: dekor

Pročitajte još