Srećniji  život prema načelima starih civilizacija

Srećniji život prema načelima starih civilizacija

Autor: | 28/10/2015

0


Mada se plemenskom načinu života nazire kraj, neke filozofije još se čuva­ju, a njihovi sledbenici velikodušno ih dele sa ostatkom sveta u kome vide previše napeto­sti, premalo sreće i mnogo bolesti. Tradicija i mudrost Indijanaca svedoče o mogućno­sti drugačijeg pristupa, koji iz ove moder­ne perspektive izgleda smisleniji od svega što nam se svakodnevno nudi na medijima.

Indijanci veliku važnost pridaju javi, ali i snu, te smatraju kako noćna mora, na pri­mer, odražava stanje bolesti - baš kao glavo­bolja, problemi s probavom i slično. Veruju da u snovima primamo informacije o našoj prirodi, kako pomo- ću njih komunicira­mo s podsvešću koja nam daje odgovore i smernice za život. U mnogim plemenskim društvima verovalo se da je noćni vazduh is­punjen dobrim i lošim snovima koji lete. Po­stojali su brojni načini na koje su ljudi po­kušavali da one lepe dozovu u svoje snove. Indijanci su u te svrhe pravili hvatače sno­va. Običaj je bio da se njima daruju novo­rođena deca i tek venčani parovi.

Indijanska plemena mnogo vremena provode na otvorenom. Šetaju se u priro­di, održavaju sastanke, čak kuvaju i ručaju, ukoliko im vremenski uslovi to dozvoljava­ju. Hodanje bosih nogu, gledanje izlaska i zalaska sunca, paljenje vatre i obrađivanje vrta samo su neki načini povezivanja sa pri­rodom, ali i sa samim sobom. Američki sta­rosedeoci veruju da su čovek i priroda jed­no i da elementi prirode osiguravaju snagu i mogu da izleče bolest. Drevne Maje bile su jedna od prvih kultura koja je držala životinje kao ljubimce. U najstarijem periodu njiho­ve civilizacije pripitomili su pse i ćurke i dr­žali ih u svojim naseobinama. Poznato je da bliskost sa ljubimcima snižava krvni priti­sak i nivo holesterola, popravlja raspolože­nje i leči usamljenost.

Smeh je najbolji lek, nije samo obična floskula, već najbolji savet koji možemo da primenimo u svakodnevnom životu. Smeh utiče na hormone i generalno stanje orga­nizma. Osim što je prijatno biti u društvu osoba koje se smeju, istovremeno je i zdra­vo, te članovi indijanskih plemena slove za osobe s velikim smislom za humor, a pra­ti ih dugovečan i zdrav život.

Civilizacija Maja, koja je šest vekova cvetala u području koje danas obuhva­ta delove Meksika, Belizea, Hondurasa, El Salvadora i Gvatemale, razvila je veliki broj recepata za zdrav i harmoničan život. Špansku žalfiju su, na primer, smatrali važ­nom za očuvanje dobrog zdravlja i energije. Njeno seme - čia (naziv je izveden od reči koja označava životnu snagu) - bogato je vlaknima i proteinima i prepuno omega-3 masnih kiselina, suštin­ski važnih za održavanje funkcija mozga, bitnih i u prevenciji raka.

Za Maje, suštinu zdravlja pred­stavljala je ravnoteža, dok je bolest smatrana njenim poremećajem. Da bi takvu neravnotežu izlečili, kombinovano su koristili lekovite trave, sopstvene obli­ke masaže i akupunkturu, hidroterapiju i molitvu. Majanska holistička tradicija le­čenja je medicinsko-religiozna, što znači da su podjednako lečili bolesti tela i duše, spoznajući njihovu uzajamnu povezanost.

Maje su tokom dve hiljade šeststo go­dina redovno konzumirale čokoladu. Po­što je bila sastavni deo njihove ishrane, neki tvrde da su njome začinjavali obroke, odr­žavala ih je u dobrom zdravlju. Čokola­da je bila napitak običnih ljudi, ali i hrana bogova i vladara, o čemu svedoči i naučno ime: The­obroma cacao - hrana bogo­va. Budući da je puna flavano­la, antioksidansa koji štiti srce i mozak, bogata je magneziju­mom, mineralom važnim za mnoge telesne procese, kao i kalcijumom, gvožđem, bakrom, cin­kom i natrijumom.

Najnovija istraživanja pokazuju da su drevne Maje imale dovoljno usavršen si­stem vodovoda i kanalizacije da bi ume­le da stvore vodeni pritisak i da su mogle da obezbede tekuću vodu u kućama i hi­gijenske toalete. Blizina vode i njeno obi­lje nisu, međutim, bili samo funkcionalni, već su fontane i česme ljudima služile da se bolje i prijatnije osećaju, a poznavali su i lečenje hidroterapijom.

"Traži sebe kroz sebe. Ne dozvoli drugi­ma da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj - drugi mogu da idu sa to­bom, ali ne mogu da idu umesto tebe. Budi tolerantan prema onima koji su izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljene duše. Moli se da prona­đu rukovođenje. Ne uzimaj što nije tvoje, od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kul­ture. Nije zarađeno ni dato. Nije tvoje", jed­na je od najlepših životnih mudrosti indi­janskih naroda.


AJURVEDA - PET JUTARNJIH RITUALA KOJI ĆE VAM PROMENITI ŽIVOT

Znanje o životu, kako bi doslovno značio prevod reči ajurve­da, staro je više od pet hiljada godina, razvilo se na području Indije i bavi se proučavanjem balansiranja uma, duha i tela, te životom u skladu sa prirodom. Ukoliko želite da uvede­te nekoliko zdravih navika, pokušajte sa pet rituala koji će vam omogućiti dobar početak dana.

Probudite se pre zore

Buđenje u četiri ujutru verovatno nikada neće postati deo vaše dnevne rutine, međutim, šest sati već zvuči kao re­alniji cilj, koji je moguće postići. Ljudski organizam savrše­no je podešen i prati ritam prirode. Ukoliko želite da izjutra ugrabite dovoljno energije i da u ostatku dana uživate u nje­nim plodovima, krenite na počinak ranije kako biste mogli da ustanete s prvim zracima sunca.

Dobro iščetkajte jezik

Drevna ajurvedska praksa čišćenja toksina iz usne duplje vrlo je važna na početku dana, između ostalog, i zato što su usta tačka iz koje kreće probava. Čišćenje jezika četkicom za zube, takođe, podstiče lučenje sline, što povoljno utiče na probavu i metabolizam tokom dana.

Popijte čašu tople vode sa limunom

Ukoliko limun pomešan s mlakom vodom popijete na­tašte, stimulisaćete probavni trakt, poboljšati sposobnost tela da apsorbuje hranljive materije. Recept je jednostavan - u čašu mlake vode iscedite jedan limun i obavezno je po­pijte na prazan želudac.

Isperite nos

Ispiranje nosa u prošlosti se koristilo kako bi se proči­stio nos i smirio um, a izvodi se pomoću posude za ispira­nje nosa koju možete da kupite u apoteci. Postupak je za­snovan na vodi koja struji kroz nos i otklanja sve nečistoće.

Savladajte neku opuštajuću tehniku disanja

Disanje u kombinaciji sa jogom, disanje u službi me­ditacije, duboko disanje, naizmenično disanje - odaberi­te stil u skladu sa svojim potrebama i kapacitetima. Ko­rist od ovladavanja svojim dahom je višestruka. Osim što ćete eliminisati stres, aktiviraćete telo i obogatiti ga većom količinom energije.

Komentari (0)

Loading
Nikola Golubović Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje