Kako da prepoznate pokvarenu šminku?

Kako da prepoznate pokvarenu šminku?

Autor: | 01/11/2015

0


Baš kao i namirnice, i šminka ima svoj rok trajanja. Nanošenjem pokvarenog proizvoda rizikujete pojavu iritacije kože ili opasne infekcije, a sa što dužim istekom roka umanjuje se i njegova efektivnost. Sastavili smo listu proizvoda koje nikako ne biste smeli da koristite po isteku roka trajanja i otkrivamo kako da ustanovite da li vam je šminka pokvarena.

Karmin

Rok trajanja: 24 meseca

Kada ga baciti: Obratite pažnju na promenu ukusa, mirisa ili teksture. Znaci da je vašem ružu istekao rok trajanja su i teško nanošenje ili promena boje.

Puder u kamenu i senka za oči

Rok trajanja: do 24 meseca

Kada ih baciti: Puder u kamenu može da traju i do dve godine, jer ne sadrži vodu koja inače pospešuje razvijanje bakterija. Ukoliko je došlo do promene boje, ako na puderu primećujete sivi sloj ili vam na licu ne ostavlja nikakav trag, vreme je da ga bacite. S druge strane, senke za oči su mnogo opasnije po isteku roka i mogu da izazovu iritaciju oka.

Sjaj za usne
Rok trajanja: 12 meseci

Kada ga baciti: Baš kao i kod karmina, obratite pažnju na ukus, miris i teksturu. Ukoliko je sjaj lepljiv i na usnama ostavlja grudvice, vreme je da kupite novi.

Tečni puder
Rok trajanja: 6 do 12 meseci

Kada ga baciti: Kada ga jednom otvorite i počnete da ga koristite, tečni puder treba zameniti nakon 6 meseci, a najkasnije za godinu dana. Upotreba pudera kome je istekao rok trajanja može da izazove alergiju ili iritaciju, a prepoznaćete ga po neobičnom mirisu i grudvicama koje ostavlja na licu.

Maskara
Rok trajanja: 2 do 3 meseca

Kada je baciti: Kako biste sprečili iritaciju oka, maskaru treba menjati na svaka dva do tri meseca. Kako je područje oko čiju veoma osetljivo, ukoliko primetite bilo kakvu promenu, maskaru treba baciti i posetiti oftalmologa.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin
Tagovi: lepota šminka