Zaštita od gripa bez lekova

Zaštita od gripa bez lekova

Autor: | 06/11/2015

0


Dolazak jeseni i hladnijih dana obično označava i početak sezone prehlada i virusa. Da bismo izbegli bolove u grlu, kašalj, kijavicu i povišenu temperaturu, potrebno je da ojačamo naš imuni sistem i učinimo ga otpornijim.

Najbolji saveznici u tome su zdrave navike kojih bi trebalo uvek da se držimo, ali posebnu pažnju treba obratiti tokom jeseni i zime. Da bi naš organizam besprekorno funkcionisao, važno je da spavamo dovoljno, provodimo vreme na svežem vazduhu i izbegavamo zatvorene i zagušljive prostorije, da redovno peremo ruke, a najvažnije je da posebnu pažnju obratimo na ishranu.

Među najboljim saveznicima u borbi protiv gripa su namirnice bogate vitaminom C. Limun i sve ostale vrste citrusnog voća trebalo bi konzumirati svakog dana. Limunada u kombinaciji sa đumbirom odličan je izbor jer čisti organizam od teških metala, pesticida, virusa, bakterija i gljivica. Paprika je takođe sjajan izvor vitamina C i poseduje veću količinu ovog vitamina čak i od limuna, a možda je najbolji izbor kupus, svež ili kiseo, svejedno je. Ovo povrće, osim vitamina C, sadrži i inole za koje je dokazano da su odlični u jačanju imuniteta, a imaju i antikancerogeno dejstvo.

Jedna od najpopularnijih namirnica u borbi protiv gripa je - beli luk. Iako mnogi ovo povrće izbegavaju zbog karakterističnog mirisa, nutricionisti preporučuju da se beli luk uvek jede uz bosiljak jer će se na taj način miris neutralisati. Beli luk sadrži antioksidanse, antibakterijske i antivirusne komponente. Koristan je kod različitih vrsta infekcija, jer pomaže imunosistemu da nadvlada napadače. Postoji mnogo narodnih recepata sa belim lukom koji su veoma efikasni u borbi protiv prehlade, a ukoliko nemate vremena za pripremu ovih eliksira, dovoljno je da u svoju uobičajenu ishranu uvrstite jedan čen belog luka tokom dana.


Osim belog, i crni luk je odličan u borbi protiv određenih bakterija i virusa, a stručnjaci preporučuju da se ovo povrće jede uveče, pre spavanja, jer u sebi sadrži i valerijum, tako da omogućava bolji san koji je veoma važan za jačanje imunosistema.

Svakodnevno uzimanje jogurta takođe je veoma dobra navika i sprečava pojavu bolesti. Posebno su dobri jogurti sa živim kulturama probiotskih bakterija takozvanih dobrih bakterija, koje poboljšavaju rad creva. Trebalo bi imati u vidu da je detoksikacija organizma i oslobađanje od štetnih otrova važna u stvaranju njegove otpornosti na grip.

Iako nije mnogo poznato, jedan od nutrijenata za optimalnu zaštitu od gripa je cink. Da bismo povećali koncentraciju cinka u našem telu, trebalo bi da smanjimo unos slatke i masne hrane, i da povećamo konzumaciju povrća, voća i proteina bez previše masti. Koncentracija cinka najveća je u mesu, morskim plodovima, ali i u svim vrstama orašastih plodova.

Osim vitamina C, za jačanje imuniteta neophodni su i vitamini A, E i D. Odličan, ali i najdostupniji izvor vitamina A i D je šargarepa, koju bi trebalo svakodnevno jesti, dok je vitamin E najviše prisutan u pšeničnim klicama. One su prepune i esencijalnih masti i antioksidanasa tako da ih što češće treba jesti za doručak, a odlično se slažu sa jogurtom.

Jedna od najboljih namirnica za jačanje imuniteta svakako je med. Razlog tome je što ima antioksidativna svojstva koja uništavaju biološke uništivače našeg organizma. Dobar je u uništavanju slobodnih radikala i u izgradnji novog tkiva. Ukoliko medu dodamo još neke sastojke, dobijamo odličnu superhranu, koja će učiniti čuda za naš imuni sistem. Među najpopularnijim dodacima medu su kurkuma ili cimet. Po jedna kašičica ovih mešavina tokom dana najbolji je način da ojačamo organizam.

I za kraj ne treba zaboraviti na namirnicu koju svako ima u svom frižideru, a to su jaja. Ona su odličan izvor selena, snažnog minerala koji održava imunološki sastav zdravim. Najnovija istraživanja pokazuju da jaja nisu loša za zdravlje srca, kako se donedavno smatralo, tako da ih možete jesti bez grižnje savesti.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Getty/Thinkstock

Najnovije vesti