Paradajz najčešće koristimo u salati ili kao sok, a fantastičan je sastojak mnogih jela. Za lagani ručak predlažemo ovo rustično jelo iz Toskane.
Sastojci za 6-8 osoba:
• 1 crveni luk, isečen na tanke
kolutove
• 100 ml belog vinskog sirćeta
• 2 kašičice šećera
• 1 veća žuta ili crvena babura paprika
• 200 g hleba, starog jedan dan
• 500 g zrelog paradajza
• 100 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 50 ml crvenog vinskog sirćeta
• 1 oljušten i izgnječen čen belog luka (opciono)
• 1 kašičica kapra
• so i sveže samleven crni biber
• izdašna šaka svežih listova bosiljka
Najpre blago zakiselite crveni luk. Prelijte ga tek proključalom vodom i procedite. Sjedinite luk sa belim vinskimm sirćetom, i dodajte so i šećer. Naspite 150 ml vode i sve izmešajte. Odložite da odstoji 1 sat, pa ocedite i osušite na kuhinjskim ubrusima.
Za to vreme, paprike grilujte na vatri srednje jačine, sve dok sa svake strane ne počnu da se ugljenišu. Preručite u plastičnu kesu (zbog pare koju otpuštaju biće vam lakše da ih oljuštite). Ostavite da se ohlade. Oljuštite uz pomoć oštrog noža i isecite na kratke, deblje trake.
Uklonite koricu sa hleba, i iseckajte sredinu na kockice. Paradajz isecite na krupnije komade, a ukoliko koristite čeri paradajz, onda na polovine.
Salatni preliv pripremite tako što ćete izmešati ulje, crveno vinsko sirće, beli luk i kapar. Dobro začinite solju i biberom, vodeći računa koliko je kapar već slan.
U posudi za serviranje salate sjedinite iseckani paradajz, hleb i pečene paprike isečene na trake. Prelijte pripremljenim prelivom i sve izmešajte, nastojeći da bude ravnomerno. Dodajte zakiseljeni crveni luk iseckan na kolutove, potom i bosiljak. Dobro izmešajte, i ostavite da odstoji dvadesetak minuta, kako bi se sastojci upili pre nego što dođe vreme da poslužite.
Pročitajte još
Hristina Popović smršala 27 kilograma, evo kako sada izgleda
Hristina Popović smršala 27 kilograma, svaka čast
05/12/2025
Saznajte višeSkijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)