Prednosti i mane crvene boje u enterijeru

Prednosti i mane crvene boje u enterijeru

Autor: | 12/11/2015

0

Boje imaju različito značenje, a mogu i da leče i utiču na život, pa je dobro znati koristiti ih. Boje naročito utiču na naš životni prostor, pa da ne bi se osećali nelagodno u svojoj kući - treba mudro krečiti i birati nameštaj.

Crvena boja predstavlja energiju vatre, pulsirajući život. Međutim, crvena nekada daje previše energije, a istraživanja su pokazala da mnogo ove boje izaziva hiperaktivnost, što naročito važi za decu. Ovu boju koristimo kada neke stvari treba da se urade brzo, da se materijalizuju. Pošto stimuliše aktivnost nikako se ne preporučuje da bude dominantna boja za spavaću sobu. Istraživanja su pokazala da, čak, i crvene zavese mogu da izazovu nesanicu.

Zanimljivo je da crvena boja prekomerno stimuliše apetit, pa se odustalo od ideje da kuhinja i trpezarija treba da budu u ovim tonovima. Ne samo zidovi i ormani, već i krupni delovi nameštaja u nekoj prostoriji mogu da uznemire i razdraže čoveka, izazovu nestrpljenje, pa i konflikt.

To ne znači da crvenu ne treba koristiti. Naprotiv, crvena se preporučuje za detalje. Ovo naročito važi za pasivne i stidljive osobe koje treba pokrenuti u učenju.

U kuhinji je dobro imati crveni tanjir, posudu za voće. Dakle, korisno je i u spavaćoj sobi imati crveni jastuk, saksiju, ram za sliku. Međutim, ne treba preterati, jer crvena se koristi samo za - detalje.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: dekor

Pročitajte još

Najnovije vesti