Lepe i zdrave usne zahtevaju odgovarajuću negu

Lepe i zdrave usne zahtevaju odgovarajuću negu

Autor: | 13/11/2015

0

Usne su jedan od najosetljivijih delova ljudskog tela, a razlog za to je vrlo jednostavan - veliki broj nervnih završetaka nalazi se na njima. To im daje intenzivniju boju u odnosu na ostatak kože lica i zahvaljujući njima osećamo užitak prilikom ljubljenja. Međutim, da bismo mogli da uživamo u dražima koje nam pružaju, usne zahtevaju odgovarajuću negu i brigu. O zdravlju usana malo ko vodi računa, do te mere da ova jezička konstrukcija zvuči prilično neobično kada se izgovori. Ipak, oni koji prilikom pogleda na usne Anđeline Džoli osećaju zavist i želju da i sami imaju takvu punoću, mekoću i sjaj, ovom delu tela moraju da posvete dodatnu pažnju.

Osetljiva koža usana u ovom periodu godine posebno je podložna pucanju, što za posledicu ponekad ima i neugledne ranice, koje uzrokuju neprijatan bol. Kada na dodir osetimo da su grube ili da bride, a u odrazu u ogledalu vidimo intenzivnu crvenu boju, to je jasan signal da smo zakasnili sa prevencijom, te da je vreme za hitnu intervenciju, kako bismo našim usnama vratili zdrav i sjajan izgled. Uzrok promena na ovom delu kože može da bude različit, kao i njihovo ispoljavanje, a postoji nekoliko kategorija koje u tome prednjače.

Herpes
Promenljivi vremenski uslovi odlična su podloga za razvijanje virusa, među kojima je i herpes. On je uzročnik pojave groznice na usnama, koja se manifestuje u vidu otoka i crvenila, a na bolnoj koži javljaju se mali plikovi ispunjeni tečnošću. Ovako odbojan opis u potpunosti odgovara vizuelnom utisku koji ova pojava ostavlja na licu. Stoga su prevencija ili pak brza sanacija izuzetno važne. “Okidači” za pojavljivanje groznice, između ostalog, mogu da budu pad imuniteta, vetar, hladan vazduh, prehlada, alergija, kao i umor i stres. Najvažniju ulogu u prevenciji u ovom slučaju ima vitamin D, koji se apsorbuje kroz sunčevu svetlost, koje u ovom periodu godine uglavnom nema dovoljno. Da biste nadoknadili nedostatak ovog vitamina u organizmu, pobrinite se da svakodnevno uzimate suplemente na bazi vitamina D. Ukoliko zakasnite sa prevencijom, herpes na usnama možete da lečite kremastim ili tečnim preparatima za tu namenu, kao i flasterima, u čijem sastavu se nalaze antiseptici i anestetici, uz čiju pomoć se koža brže regeneriše.

Ispucale usne
Za razliku od ostatka kože, usne nemaju lojne žlezde i zbog toga nisu u stanju da se hidratizuju. Zato je u ovom periodu godine usnama potrebna naša pomoć. Nanošenje gelova na bazi mente, koji deluju primamljivo zbog rashladnog efekta, trebalo bi izbegavati. Osim iritacije koju mogu da izazovu, dugoročnim korišćenjem ovakvih preparata isušuje se tanka koža na usnama. Umesto toga izdvojite vreme koje ćete posvetiti nezi, u koju spada piling suve kože na usnama, posle čega se nanosi vazelin na bazi melema.

Osetljive usne

Koža na usnama veoma je tanka i izložena spoljnim uticajima kao što su sunce, vetar, hladan vazduh i ostali neprijatelji njene nege. Bez obzira na zaštitu koju pružaju melemi i balzami za usne, mnogi ljudi se bore sa problemom crvenila, peckanja i iritacije ovog dela kože. Tome mogu da doprinesu i proizvodi na bazi mentola, koji mogu da povećaju iritaciju, kao i parfimisani ruževi i sjajevi za usne. Zbog toga bi njihovu upotrebu u ovom periodu godine trebalo smanjiti ili potpuno isključiti i fokusirati se na proizvode prilagođene osetljivijoj koži usana. Možda ne ostavljaju glamurozan efekat na okolinu, ali će im vaše usne biti trajno zahvalne na odluci da ih koristite.

Afte
Iako afte nisu problem koji se javlja na usnama, već u usnoj duplji, njihovo pojavljivanje izaziva osećaj neprijatnosti. Ranice izlažu nervne završetke sekreciji u ustima, što stvara nepodnošljiv bol, a reakcija na to je afektivno stiskanje usana, grickanje i oblizivanje, što u kontaktu sa vetrom i hladnoćom donosi nove probleme. Jedna od pet osoba susreće se sa aftama najmanje jednom godišnje, najčešće u jesenjim i zimskim mesecima. Uzrok pojavljivanja afti još nije poznat, ali su stres, umor i pad imuniteta glavni okidači za njihovo pojavljivanje, kao i iritacije izazvane nošenjem fiksne proteze i korišćenjem dotrajale četkice za zube. Najbolji način da izlečite afte je korišćenje tečnosti koja utiče na brže zarastanje, a istovremeno štiti otvorene ranice u ustima od hrane i sekrecije.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: usne zdravlje

Pročitajte još

Najnovije vesti