Ovaj azijski grad nikad ne spava

Ovaj azijski grad nikad ne spava

Autor: | 17/11/2015

0

“Pali, pali” – u prevodu “brzo, brzo” – nije samo jedan od omiljenih izraza u Seulu: u pitanju je način života.

Glavni grad Južne Koreja jedna je od najživahnijih prestonica sveta.

“Ovo je najužurbaniji grad u kojem sam do sada živela. Živela sam u Njujorku i Tokiju, ali Seul ih na tom polju uveliko nadmašuje”, kaže Ručika Sahai koja se u Seul preselila iz Sidneja pre dve godine.

Radno vreme često se završava posle 10 sati uveče, a saobraćaj na ulicama i posle toga je vrlo živ. Međutim, uprkos tome što je veoma zauzeto, lokalno stanovništvo je otvoreno, prijateljski nastojeno i spremno da pomogne.

“Stanovnici Seula sebe smatraju ‘Italijanima Istoka’ i ponosni su na to. Vrlo su prijateljski nastrojeni i ne plaše se pokazivanja emocija”, kaže Sahai.

Ovim gradom struji velika količina kreativne energije, pa ne čudi što postoji veliki broj inovacija na polju muzike, mode i tehnologije koje ekonomiju grada čine jednom od najjačih na svetu.

Od kafea u kojima možete gledati omiljene serije projektovane na zidovima od betona do frizerskih salona koje ujedno predstavljaju i čajdžinice, kada je biznis u pitanju, uvek se javljaju neke nove ideje.

“Mala preduzeća u Seulu na sve načine se trude da privuku mušterije, pa zauzvrat imate ponudu koja je vrlo kreativna i nekonvencionalna. Svaki dan je nova avantura”, kaže Tejlor Evans, student iz SAD.

Ljudi koji su u Seul došli da žive dele se uglavnom na dve grupe – one koji u tuđoj sredini oko sebe stvaraju atmosferu koja ih podseća na njihovu zemlju, i one koji više vole da istražuju lokalni život, piše BBC.

“Prvima će najviše odgovarati Itaevon, naselje u južnom delu grada u kojem se mogu naći namirnice poreklom iz različitih zemalja i restorani sa internacionalnom kuhinjom”, kaže Sahai.

Sahai živi u Songbukdongu, severoistočnom delu grada, takođe omiljenom među doseljenicima jer se u njemu nalazi veliki broj umetničkih galerija, butika i hanok kuća (kuća građenih u tradicionalnom korejskom stilu). Jonhui-dong u zapadnom delu grada savršeno je mesto za porodice sa decom, s obzirom na to da se u njegovoj blizini nalazi velika Internacionalna škola, a porodice iz Francuske najčešće žive u blizini naselja Bangbae u kojem se nalazi Francuska škola.

Većina stanovnika živi u stanovima koji su priuštiviji od kuća i koji nude bolji pristup samouslugama, lekarskim ordinacijama, buticima i salonima. Kuće su brojnije u delovima grada u kojima stanuju doseljenici, poput već spomenutih Itaevona, Songbukdonga, Jonhui-donga i Bangbae.

Iz Seula se lako može doputovati u bilo koju prestonicu Azije – Peking je udaljen samo dva sata vožnje avionom, Tokio dva i po, dok se do Hongkonga putuje tri i po sata. Čak je i aerodrom neka vrsta atrakcije sam po sebi, jer su u okviru kompleksa smeštene brojne manje turističke atrakcije, namenjene ‘ubijanju’ vremena dok putnici čekaju let – odlična sauna, kursevi golfa, klizalište, pa i muzej.

Metro i železnica putovanje čine izuzetno lakim – za samo sat vremena moguće je doći do istorijskog grada Suvona, sagrađenog 1794. godine. Nešto dalje – na dva i po sata vožnje – nalazi se Busan, drugi po veličini grad Južne Koreje, koji nije ništa manje užurban od Seula, a koji ima šest predivnih plaža.

Uprkos tome što je život u njemu nešto skuplji od života u ostalim azijskim prestonicama, Seul je iznenađujuće priuštiv za svoju veličinu – karta za vožnju autobusom košta oko 1 evro (presedanja su besplatna), dok cena vožnje taksijem za 8 pređenih kilometara iznosi oko 9 i po evra.

Iznajmljivanje stanova i kuća je oko 50 odsto povoljnije nego u Londonu ili Njujorku – za 85 kvadratnih metara plaća se oko 1850 evra mesečno, a lokalne namirnice na pijacama i u supermarketima takođe su jeftine.

Jedina stvar koja je ovde skupa je kafa. Ne želim ni da računam koliko sam novca do sada u Koreji potrošio na kafu!”, zaključuje Evans.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: azija putovanja

Pročitajte još

Najnovije vesti