Nar: Čuvar zdravlja

Nar: Čuvar zdravlja

Autor: | 22/11/2015

0


Dolazak hladnih dana obično označava period kada počinjemo da konzumiramo nar. Iako kod nas ovo voće još nije zastupljeno kao argumi, zbog odličnog ukusa i fenomenalnih nutritivnih vrednosti u zemljama zapadne Evrope i Amerike nar je jedna od najpopularnijih namirnica. To nas ne čudi ako imamo u vidu da je on prava riznica odličnih sastojaka koji ne samo da sprečavaju već i ublažavaju mnoge zdravstvene probleme.

Nar se najviše uzgaja na Mediteranu i na Bliskom istoku, a osim izvrsnog ukusa, konzumiranje ovog voća preporučuje se i zbog mnogobrojnih hranljivih sastojaka. Pre svega, nar je bogat vitaminom C, ali i vitaminima E, B1 i B2. Osim toga, sadrži mnoge minerali kao što su fosfor, kalcijum, natrijum, kalijum, selen, cink...
Zbog velike količine bioaktivnih sastojaka, prvenstveno polifenola, flavonoida i tanina, koji neutralizuju razorni učinak slobodnih radikala uzročnika starenja organizma, ali i zloćudnih bolesti, nar je jači antioksidant od već poznatih i priznatih namirnica s antioksidacijskim delovanjem.

Osim što pozitivno utiče na odbrambene sposobnosti organizma, ovo voće ima dokazani lekovit uticaj na naš organizam, a naročito na srce i krvotok, organe za varenje i organe za disanje. Redovna konzumacija nara utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, poboljšava krvotok, pokretljivost mišića srca, smanjuje učestalost napada kod angine pektoris, sprečava srčani infarkt, snižava holesterol i šećer u krvi i sprečava i ublažava arteriosklerozu.

Ova namirnica ima odličan efekat na bronhitis i tuberkulozu, a poslednjih godina je više naučnih istraživanja pokazalo da je odličan dodatak ishrani osobama obolelim od kancera, naročito kada je reč o raku dojke i prostate.

Najveći broj naučnih istraživanja o naru uradili su naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je ovo voće i najzastupljenije u ishrani u poslednje vreme. Gotovo u svim fitnes-centrima sok od nara je najviše zastupljeni osvežavajući napitak, dok je u restoranima u kojima se mogu kupiti zdravi specijaliteti nar sastojak mnogih salata. Osim toga, sve je više naučnika iz Izraela koji izučavaju lekovita svojstva ove namirnice. Tome je najviše doprineo naučnih Majkl Aviram koji je prvi započeo proučavanja.

- Zahvaljujući svojim sastojcima nar je bolji antioksidans čak i od zelenog čaja i crnog vina, za koje se decenijama smatra da su najbolji borci protiv štetnih materija u organizmu - kaže Majkl Aviram.

- Nar je odlična namirnica i za sve one koji žele da liniju dovedu do savršenstva, jer ne samo da sadrži nizak nivo kalorija već u svom sastavu ima i vlakna koja su odlična za dijetu.


Zbog bogatstva vitaminom E, ovo voće se preporučuje svima koji žele da zadrže mladoliki izgled kože. Među svetskim zvezdama, nar je veoma zastupljena namirnica. Dženifer Aniston, Opra Vinfri, Dženifer Lopez, En Hatavej, Eni Lebovic samo su neke od poznatih dama koje svakodnevno kozumiraju nar. Novinarka Sara Gabrijel, koja je pobedila tumor dojke, čak je napisala knjigu o naru koja je postala svetski bestseler, u kojoj osim intimne ispovesti svedoči i o lekovitim sastojcima ovog voća.

U našoj zemlji nar je uglavnom zastupljen u zimskim danima, a odličan je izbor posle slavskih trpeza jer smanjuje holesterol, čisti organizam i podstiče ubrzanje metabolizma.

SOK OD NARA
Sok od nara poslednjih je godina veoma popularan kako kod ljudi koji vode računa o zdravoj ishrani, tako i na džet-set zabavama kao dodatak koktelima. Da biste napravili ovaj odličan napitak, najvažnije je da dobro očistite nar tako da ne ostane nimalo žute opne između bobica. Očišćene bobice trebalo bi ređati u čaši zajedno sa šećerom, naizmenično stavljajući nar pa šećer. Tako napunjenu čašu ostavite da odstoji preko noći, potom promešajte i ostavite da stoji još nekoliko sati uz povremeno mešanje. Na kraju, sok treba procediti.

NAR U KOZMETIČKOJ INDUSTRIJI

Na blagotvorno dejstvo nara nije ostala imuna ni kozmetička industrija, pa je tako ovo voće sastavni deo mnogih preparata. Kao dobar antioksidans, nar je odličan saveznik svih antiejdž krema za lice, jer kožu hidrira, vraća joj elastičnost, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i crvenila od sunca. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otoke i bol u mišićima.
Ulje nara obiluju fitoestrogenima koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze poput valunga, promena raspoloženja, noćnog znojenja i smanjenja libida, pa se tako može koristiti lokalno, oralno i za masažu.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Getty/ThinkStock
Tagovi: nar zdravlje

Najnovije vesti