Pečeni fazan sa celerom i belim vinom

Pečeni fazan sa celerom i belim vinom

Autor: | 03/12/2015

0

Sastojci za 4-6 osoba:

• 50 g putera

• dve kašike maslinovog ulja
• dva fazana
• šest strukova očišćenog i napola presečenog vlašca
• četiri velika struka celera presečena na tri dela
• tri velika čena belog luka, očišćenog i iseckanog
• dve kašičice divlje mirođije, blago istucane u avanu
• so i sveže samleveni crni biber
• 500 ml belog vina

Ugrejte rernu na 160º C. Istopite puter sa maslinovim uljem na umerenoj temperaturi u vatrostalnoj posudi, dovoljno velikoj da u nju komotno mogu da stanu dva fazana. Kad puter počne da vri, dodajte jednog fazana i pržite ga, povremeno ga okrećući, sve dok ne dobije hrskavu koricu i ne porumeni.

Prebacite ga potom u tanjir i ponovite postupak sa drugim fazanom koga ćete takođe prebaciti u tanjir kad porumeni. Smanjite vatru na minimum, u tiganj dodajte vlašac i pržite desetak minuta, dok ne omekša.

Dodajte celer, beli luk i semenke divlje mirođije i mešajte dobro, da upiju ukuse iz putera, a potom začinite solju i sveže izmlevenim biberom.

Sipajte belo vino, vratite fazana u vatrostalnu činiju i ostavite da proključa. Prekrijte ga odgovarajućim poklopcem ili folijom i stavite u ugrejanu rernu. Pecite sat i po, sve dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.

Izvadite fazana iz vatrostalne činije. Isecite batake i belo meso ucelo. Prebacite ih u pladanj za serviranje, ovlaš pokrijte folijom i vratite u isključenu rernu, da ostane toplo.

Preostale sokove od kuvanja stavite na ringlu da proključaju, žustro mešajući sve vreme, dok se ne zgusnu i sjedine. Poslužite fazana prelivenog umakom, a ostatak umaka sipajte u činiju i stavite na sto.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti