Cvetno grmlje za prelepu baštu

Cvetno grmlje za prelepu baštu

Autor: | 04/12/2015

0

Ako ovih dana zasučete rukave i prionete na sadnju, naredno proleće ćete dočekati u predivnoj bašti punoj rascvetalih žbunova, nežnih i neobično lepih cvetova.

Fotergila (Fothergilla gardenii) je žbun niskog rasta i atraktivnog izgleda. Mirisni beli cvetovi podsećaju na četku, sakupljeni su u duge klasolike cvasti i pojavljuju se tokom aprila i maja. Nakon toga razvijaju se plavozeleni listovi, koji u jesen dobijaju raskošne nijanse žute, narandžaste i karmin crvene, pa je ova biljka uvrštena u red najlepših grmolikih vrsta. Žbun raste od 1,2 do 1,8 metara, sadi se u polusenci, na dobro propusnom zemljištu umerene vlažnosti i slabo kisele reakcije. Fotergila je pogodna za pojedinačnu i grupnu sadnju, kao i za živu ogradu. Ako je sadite u grupama, važno je da rastojanje između biljaka bude od 90 do 120 cm.

Japanska dunja (Chaenomeles japonica) će vas još u rano proleće obradovati ljupkim, ružičastim cvetovima. Ovaj nizak, listopadni grm sporo raste, maksimalno do 2 m. Cvetovi su široki 3 do 4 cm, pojedinačni. Pojavljuju se rano pre listanja, a plod je žute ili žutozelene boje, poput malih dunjica. Mirisom podseća na jabuku i dunju. Odgovaraju joj sunčana mesta i plodno drenirano zemljište. Dobro podnosi orezivanje, otporna je na niske temperature, sušu, dim, prašinu i otrovne gasove. Gaji se pojedinačno, u grupama i kao živa ograda.

Fizokarpus (Physocarpus) je intenzivno obojen listopadni žbun sa stabljikama braon boje, dok su mladi listovi nijanse crnog vina. Beli, ili roze cvetovi pojavljuju se od sredine proleća do početka leta. Tokom jeseni formiraju se crveni plodovi, koji ostaju na biljci i tokom zime. Prija mu sunčano ili polusenovito mesto, kao i dobro drenirano zemljište. Sadi se kao živa ograda ili ispod visokog drveća.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: dekor