Kako se izboriti sa kašljem?

Kako se izboriti sa kašljem?

Autor: | 08/12/2015

0

Pravo je umeće ostati zdrav pored svih ljudi koji oko nas ovih dana kašlju. U autobusu, prodavnici, banci, na poslu, čak i kod kuće, okruženi smo bakterijama i virusima. S obzirom na to da smo najčešće pretrpani obavezama, gotovo nikada ne mirujemo.

Najčešći uzrok kašlja su virusne upale disajnih puteva. Kašalj često nastaje i kao posledica prehlade, bakterijske infekcije ili dugog pušačkog staža. Postoje i drugi uzroci kašlja i svaki od njih se manifestuje na različite načine, što dodatno otežava izbor prave terapije. Kašalj je jedan od najčešćih simptoma zbog kojih se pacijenti javljaju na pregled kod lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i kod pulmologa, verovatno zbog toga što može snažno i negativno da utiče na kvalitet života pacijenata.

Kašalj je značajan odbrambeni refleksni mehanizam kojim se eksplozivnom ekspiracijom odstranjuju sekreti i strana tela iz traheobronhijalnog stabla i može da prati niz različitih akutnih i hroničnih oboljenja. Kašalj ima nekoliko funkcija. Najčešće je indikator postojeće bolesti, ali i važan odbrambeni mehanizam za čišćenje disajnih puteva. Međutim, ukoliko postane neefektivan, ekscesivan ili perzistentan, može u velikoj meri nepovoljno da utiče na kvalitet života pacijenata i da prouzrokuje komplikacije.

Kada je kašalj samo indikator određene bolesti, terapijski cilj će prvenstveno biti usmeren na lečenje postojeće bolesti, ali će se lečenje takođe usmeriti i na pokušaj da se kontroliše, spreči ili eliminiše kašalj antitusivnim lekovima.

Ovo je doba godine kad svi počinju da kašlju ili kašljucaju. Ukoliko nema drugih simptoma bolesti, kašalj prolazi sam od sebe za nekoliko dana. Ali približno u dvadeset odsto slučajeva prerasta u hronični. Ukoliko kašljete duže od mesec dana, obratite se lekaru: vaš organizam vam možda signalizira da je reč o nečemu ozbiljnijem, pa je neophodno otkriti pravi uzrok i otkloniti ga.

Najčešći i najveći problem izaziva suv iritirajući kašalj koji stvara golicanje kao da se sluz spušta niz zadnji zid ždrela. Imate utisak da vam je zastala knedla u grlu, pa osećate potrebu da se stalno nakašljavate. Može potrajati i izaziva otečenost i bol u grlu. Budući da žlezde u nosu i sinusima proizvedu oko dva-tri litra sluzi za dvadeset četiri sata, sitne dlačice u sinusima obično guraju tu sluz naniže i ona se sliva niz grlo a da mi to ne osećamo. Alergija, polenska kijavica ili prehlada doprinose da ta sluz postane gusta i lepljiva. Umesto da se normalno sliva, ona zastaje u grlu i zapušava disajne puteve, pa čovek refleksno nastoji da se oslobodi smetnje.

VAŽNO JE IZABRATI PRAVI SIRUP ZA KAŠALJ

Izbor sirupa za kašalj ne mora da bude komplikovan. Ipak, samo pogled na etiketu sirupa može potpuno da zbuni čoveka. Svi mi koji kupujemo sirupe za kašalj trebalo bi da znamo da se svaki kašalj uglavnom može svrstati u dve kategorije: neproduktivni (suvi ili nadražajni kašalj) i produktivni (zreli kašalj).

Suvi kašalj nastaje kao posledica iritacije disajnih puteva i može da bude veoma iscrpljujući jer remeti san i otežava svakodnevne aktivnosti. Zbog toga se, radi olakšavanja tegoba, preporučuju sirupi koji sprečavaju napade kašlja i deluju protivupalno.

Trebalo bi znati da svaki suvi kašalj na kraju ipak pređe u zreli, koji nikako ne bi trebalo potiskivati, jer on dovodi do iskašljavanja sekreta iz disajnih kanala. Ovo prilično komplikuje stvari jer zapravo umesto sirupa, koji smo taman počeli da uzimamo, treba da pređemo na sirup za iskašaljavanje i da se dodatno izložimo trošku. Situacija se naročito komplikuje za porodice sa više članova, u kojima se kašalj vrlo brzo prenosi sa dece na roditelje i tako ukrug.

BILJNI SIRUPI

Na tržištu možete da pronađete kvalitetne biljne sirupe koji, zahvaljujući kombinaciji aktivnih sastojaka, pomažu kod svakog kašlja. Velika prednost ovih sirupa je što imaju dvostruko dejstvo: mogu se primenjivati i kod suvog kašlja za njegovo smirivanje, a i kod kašlja koji prati sekret za njegovo razređivanje i lakše iskašljavanje. Takvi sirupi sadrže biljke koje pomažu da se spreče bespotrebni napadi kašlja i one koje oblažu sluzokožu i smiruju upalu disajnih puteva. Istovremeno, druge biljke, na primer beli slez ili jagorčevina, pomažu da se smanji proizvodnja sekreta, a postojeći razređuju i podstiču njegovo izbacivanje. Na ovaj način ćete jednim sirupom rešiti svaki kašalj u vašoj porodici.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: kašalj zdravlje