Nar - ukusan, zdrav i lekovit

Nar - ukusan, zdrav i lekovit

Autor: | 14/12/2015

0

Plod nara prvi put se pominje u spisima drevnih Egipćana koji su ga smatrali simbolom plodnosti i sreće u domu, a polagali su ga i u grobnice verujući da će pokojniku obezbediti novi život. Slike u hrišćanskim hramovima često prikazuju Devicu Mariju ili malog Isusa koji u ruci drži nar, dok se u islamskoj kulturi smatra rajskim plodom jer je bio omiljeno voće proroka Muhameda.

Nar se najviše uzgaja na Mediteranu i na Bliskom istoku, a osim izvanrednog ukusa, obiluje hranljivim materijama, pre svega vitaminima C, B1, B2, E, kao i mineralima: fosforom, kalcijumom, natrijumom, kalijumom, selenom, cinkom...

Zbog bogatog sadržaja polifenola, flavonoida i tanina, koji neutrališu pogubno dejstvo slobodnih radikala, uzročnika najtežih bolesti i starenja organizma, naučnici tvrde da je nar jedan od najmoćnijih antioksidanasa, višestruko snažniji od zelenog čaja i crnog vina, dokazanih boraca protiv štetnih materija u organizmu.

Osim pozitivnog uticaja na odbrambene sposobnosti organizma, ovaj plod ima i lekovito dejstvo, naročito na srce i krvotok, disajne i probavne organe. Redovno konzumiranje nara stimuliše cirkulaciju, reguliše nivo holesterola i šećera u krvi, snižava visok krvni pritisak, podstiče pokretljivost srčanog mišića, pa, shodno tome, smanjuje učestalost napada u slučaju angine pektoris i preventivno deluje na pojavu infarkta.

Ovo ukusno, sočno voće ublažava tegobe izazvane bronhitisom i tuberkulozom, a nedavna naučna istraživanja pokazala su njegov pozitivan efekat i u terapiji kancera, naročito dojke i prostate. Najveći broj studija o pozitivnim efektima konzumiranja nara sproveden je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je ovo voće poslednjih godina steklo ogromnu popularnost.

U gotovo svim fitnes centrima u Sjedinjenim Državama sok od nara nezaobilazan je osvežavajući napitak, dok su u restoranima koji nude zdravu hranu sočne crvene koštice obavezan sastojak mnogih salata. U Izraelu, gde se ovo voće masovno uzgaja, odavno se proučavaju njegova lekovita svojstva, a dr Majkl Aviram, pokretač mnogih istraživanja o pozitivnim učincima nara, tvrdi da je to jedan od najblagotvornijih plodova na planeti.

Osim što je neverovatno lekovit, nar je sjajan izbor za osobe koje žele da redukuju telesnu težinu i vrate koži mladalački izgled: sadrži malo kalorija, a u svom sastavu ima i vlakna koja stumulišu creva i pomažu detoksikaciju organizma, dok ga bogatstvo vitaminom E preporučuje kao odlično sredstvo protiv bora.

Nar je omiljeno voće mnogih svetskih zvezda. Dženifer Aniston, Opra Vinfri, Dženifer Lopez, En HatavejEni Lebovic samo su neke od poznatih dama koje svakodnevno kozumiraju ovo ukusno voće. Novinarka Sara Gabrijel, koja je pobedila tumor dojke, napisala je knjigu o naru koja je postala svetski bestseler. Tvrdi da je ozdravila zahvaljujući čeličnoj volji, medicinskoj terapiji i - zdravim, sočnim košticama.

Na našem tržištu nar se može naći od septembra do početka zime i pošto smanjuje holesterol, čisti organizam i ubrzava metabolizam, preporučuje se kao dobra protivteža slavskim i prazničnim jelovnicima.

Nar u ishrani

Nar se može koristiti kao sastojak i slatkih i slanih delicija. Salati od skampa daje jedinstven ukus, kao i salati od tikvica i plavog patlidžana. Osim u voćnoj salati, u kombinaciji sa jagodičastim voćem, može se konzumirati i kao sveže ceđeni đus od nara, jabuke i limete.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: nar zdravlje