Napravite sami: Okrugla prostirka od starih krpa

Napravite sami: Okrugla prostirka od starih krpa

Autor: | 14/12/2015

0

Ko je iole veštiji, može da pokuša da istka tepih od krpica, a neophodne su samo stare majice u različitim bojama, kartonska podloga i, ukoliko ga imate - obruč, to jest nekada popularni “hula hop”.

Za jedan manji tepih prečnika oko 80 centimetara biće vam potrebno šest-sedam većih majica koje ne moraju da budu pamučne. Boje izaberite po svom ukusu, ali pazite da se uklapaju i da ih ne bude previše.

Najpre bi trebalo da isečete karton u obliku kruga i da ga iscrtate na jednake delove. Isecite krug ali ostavite jedno pet centimetara više i na tim mestima prorežite karton kako biste mogli da zakačite trake dok pletete. Ukoliko koristite obruč, moraćete na početku da trakice fiksirate selotejpom ili nečim sličnim da ne bi klizile po metalu.

Na red dolazi “vunica”, to jest od starih majica treba da napravite dugačke trake koje ćete umotati u klupko pre nego što započnete u tkanje. Ukoliko je tkanina tanja isecite šire trake, oko pet centimetara, ako je deblja mogu da budu i 3,5 ili četiri centimetra. Da biste spojili dve trake, napravite rupice na svakoj i provucite najpre jedan, a potom i drugi kraj.

Sledi tkanje. Možete da počnete sa ostacima od majica i da ga pokrijete nekom kićankom ili da odmah krenete sa klupkom, sa užim trakama. Izaberite pravac, ili u smeru kazaljke na satu ili kontra, preplićite trakice iznad i ispod svake dve potke u prvih nekoliko krugova, a za ostale svaku potku.

Kada dođete do kraja kruga vežite čvorić i ostavite trakice koje posle možete da isečete kao rese. Važno je napomenuti da ne zatežete mnogo klupko dok tkate da vam se tepih ne bi na pojedinim mestima “nagrbio”. Ako vam se to desilo, isecite jednu do dve trake, poravnajte i povežite čvorom.

Što se tiče održavanja, možete da ga perete ručno ili u mašini na programu za osetljive tkanine.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: dekor tepih