Orhideja - egzotika opojnog noćnog mirisa

Orhideja - egzotika opojnog noćnog mirisa

Autor: | 21/12/2015

0

Orhideje se izuzetno lako gaje u kući, uprkos uvreženom mišljenju da su ove biljke nežne. Važno je samo odabrati odgovarajuću sortu, pa je za početnike najbolje da se odluče za najčešću i najjednostavniju vrstu Phalaenopsis koja se obično i nudi u našim cvećarama.

Najbolji položaj za orhideju je istočni prozor, ali zimi treba birati mesto na kojem ima dovoljno svetlosti. Ne smeju da se izlažu direktnom suncu, ali da bi cvetala mora da ima mnogo svetla. Orhideje će cvetati, čak, i ako stoje ispod običnih neonki (udaljene 30 centimetara).

Mesto na prozoru treba dobro proveriti, jer ne sme da bude previše hladno. Nije dobro ni ukoliko se daska nalazi iznad radijatora, jer orhidejama nikako ne prija suv vazduh.

Orhideje su tropske biljke i potrebna im je vlažna sredina. To znači da im je idealno mesto u kupatilu kraj lavaboa ili u kuhinji blizu sudopere. Međutim, to važi samo za prostorije koji imaju prozor. Ukoliko orhideja nije u prostoriji sa visokom vlagom, pored nje može da se postavi tanjir napunjen vodom dovoljno širok da bi voda koja isparava došla i do listova. Međutim, saksija ne sme da bude u vodi! Povećana vlažnost postiže se i kada se grupiše više orhideja.

Preterano zalivanje je jedan od najčešćih razloga zašto orhideje propadaju. Orhideje se zbog toga sade na posebnu podlogu koja se brže suši i kroz koju voda lakše prolazi. Ta podloga sadrži više vazduha, a orhidejama je on preko potreban. Za podlogu sa najčešće koristi mlevena kora ili mahovina.

Lišće orhideja se briše vodom i krpom. Voda mora da odstoji preko noći u istoj prostoriji da bi bili iste temperature. Nežnim brisanjem uklanja se prašina i prljavština sa lišća i smanjuje mogućnost pojave štetočina.

CVETANJE

Većina orhideja cveta jednom godišnje. Međutim, orhideje treba podstaći da cvetaju, a najčešće - izraženom razlikom u dnevnoj i noćnoj temperaturi. Recimo, vrste vanda i papilopedium treba noću premestiti na temperaturu do 15 stepeni u septembru i oktobru. Vanila treba da se uzgaja u visećim korpama. Dendrobium nobile zimi treba premestiti u hladniju prostoriju. Ukoliko orhideja ne cveta, treba proveriti da li ima dovoljno vlažnosti.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: dekor