Vitamin B17 i njegova lekovita dejstva

Vitamin B17 i njegova lekovita dejstva

Autor: | 22/12/2015

0

Vitamin B17 (laetril, amigdalin) prirodni je sastojak koji se nalazi u bobičastom voću: divljim kupinama, trešnjama, ribizlama, u košticama jabuke, kruške, šljive, kajsije, breskve, nektarinama, bobu, gorkom bademu, indijskom oraščiću. U manjim količinama ima ga i u dudinjama, grožđu, dunjama, jagodama, malinama, prosu, ječmu, heljdi, semenkama lana, sočivu, crvenom pasulju, mahunarkama. Ipak, najviše je skoncentrisan u u semenkama kajsije.

Smatra se da je B17 prirodni lek za lečenje tumora. Otkriven je 1830. godine u gorkom bademu. Badem koji nije gorak nema cijanida, što znači da ne sadrži ni vitamin B17. Laetril je manje toksičan od šećera i čak dvadeset jedan put manje od aspirina.

Egipatski papirus od pre pet hiljada godina pominje upotrebu aqua amygdaloruma za tretman nekih vrsta tumora kože. Ipak, sistematsko proučavanje vitamina B17 nije počelo sve do prve polovine prošlog veka, kada je hemičar Bohn 1802. otkrio da u procesu destilacije vode iz gorkih badema biva oslobođena hidrocijanična kiselina. Ubrzo posle toga mnogi istraživači pokazali su interesovanje za analizu tog ekstrakta i tako su prvi put Robike i Butron izolovali belu kristalnu supstancu i nazvali je amigdalin (od latinskog amygdala, što znači badem).

Amigdalin se sastoji od jednog molekula benzaldehida, jednog molekula hidrocijanida i dva molekula glukoze. Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u kombinaciji vitamina B17 s molekulima glukoze inertni su i njihovo delovanje nije toksično. Stoga je za njihovu reakciju potrebno osloboditi ova dva molekula. U kontaktu sa enzimom betaglukozidazoma, koga ima svuda u ljudskom telu, a naročito u kancerogenim ćelijama, oslobađaju se benzaldehid i cijanid.

Ipak, drvo gorkog badema zabranjeno je u Americi. Ideja o delovanju amigdalina na kancerogene ćelije prvi put je promovisana 1950. Posle mnogo godina istraživanja, biohemičar, doktor Ernest T. Krebs Junior izolovao je novi vitamin koji je obeležio brojem B17 i nazvao ga laetril. Dok su godine prolazile, mnogi su bili ubeđeni da je Krebs konačno otkrio nešto što je moglo da kontroliše sve kancere. Krebs tada nije ni mogao da pretpostavi kakav će odjek imati njegovo otkriće. Pošto nisu bile u mogućnosti da patentiraju ili dobiju ekskluzivna prava na vitamin, farmaceutske multinacionalne kompanije krenule su u žestoki propagandni napad na vitamin B17.

U Sjedinjenim Američkim Državama FDA je pokušala da uvede striktne regulative da bi zabranila vitamin B17 na više od osamnaest godina. Vitamin B17 ili terapiju laetrilom koriste neke bolnice u Meksiku, koje kancer leče specijalnim načinom ishrane. One u skoro 100 odsto slučajeva postižu stopu oporavka kod mlađih slučajeva (lokalizovani tumori/kanceri).

Budući da ćelije raka za enormni rast zahtevaju veliku potrošnju energije, koju crpu preko glukoze, unosom vitamina B17 one će apsorbovati molekul glukoze, a zahvaljujući prisustvu enzima beta-glukozida oslobađaće molekule benzaldehida i cijanida iz vitamina B17 uzrokujući sopstvenu smrt.

Vitamin B17 koristi se i u preventivne svrhe. S obzirom na njegov specifičan sastav, konzumacija mora biti strogo kontrolisana. Velike količine vitamina B17 dobijaju se konzumiranjem sirove ili mlade prirodne hrane. To ne znači da će umereno kuvanje ili bilo kakva druga obrada hrane uništiti ovaj vitamin, koji je danas legalizovan u nekim zemljama, dok mnoge zabranjuju njegovu konzumaciju. Na našem tržištu mogu se naći različiti farmakološki oblici ovog vitamina: kapi, tablete, injekcije.

Mnogi istočnjački narodi propagiraju pravilnu i uravnoteženu ishranu kao najvažniji faktor u terapiji lečenja kancera. Odgovarajuća ishrana može umnogome da doprinese uspostavljanju balansa u organizmu.

Stoga se hrana može podeliti na:
• onu koja jača kancer i mikrobe u ćeliji kancera ili u telu: rafinisani šećer i brašno, gazirana pića, mlečni proizvodi;
• hrana koja je uzročnik kancera: transmasne kiseline - margarin, pomfrit i sva druga procesovana hrana; aspartam - veštački zaslađivač u dijetetskim napicima; višemasna nezasićena ulja, na primer ulje kukuruza i drugo;
• hrana koja direktno negativno utiče na tretman protiv raka: hlorin, fluorid, alkohol, kafa...;
• hrana koja ometa i iscrpljuje imuni sistem jer ga tera da se usredsredi na uništavanje kancerogenih proteina (teletina, ćuretina i uopšte proizvodi koji sadrže previše proteina);
• hrana koja sadrži nutrijente koji uništavaju kancer, zaustavlja njegovo širenje ili na neki način pomaže u tretmanu protiv kancera: sve vrste citrusa, grožđe sa košticama i ljuskom, maline, jagode, brokoli, karfiol, šargarepa, ananas, badem...

Terapija vitaminom B17, odnosno laetrilom, bila je najviše osporavana. Ovaj alternativni lek prikazan je kao otrovan i opasan, baš kao i konzumiranje koštica od kajsija, a teorija doktora Krebsa kao šarlatanstvo i prevara.

Da bi pred javnošću bili ubedljiviji, najpoznatija američka bolnica i institut za rak Sloan-Ketering odlučila je da svojim neprikosnovenim autoritetom angažuje vrhunske svetske stručnjake koji su se bavili proučavanjem raka. Pošto su njihovi nalazi u vezi s delovanjem laetrila bili ohrabrujući, bolnica je falsifikovala njihove izveštaje, a Ralf Mos, zadužen za odnose sa javnošću, morao je da predstavi laž. Mos je to odbio i dobio je otkaz. Od tada se bavi pisanjem o kanceromafiji. O radu kanceromafije Edvard Grifin je još 1974. detaljno pisao u svojoj knjizi "Svet bez raka".

VITAMIN B17 LEČI RAK

Može li se uzimati B17 u kombinaciji sa ostalim lekovima koji se već uzimaju za postojeće bolesti?
- Odgovor je da, jer vitamin B17 nije lek već dodatak ishrani i ne izaziva negativne reakcije.
Koja je razlika između semenki kajsija i tableta i da li se mogu uzimati u kombinaciji?
- Dr Krebs ističe da je za prevenciju bolji sirovi oblik vitamina B17 od prečišćenog, a potpuno je bezbedno uzimati oba.
Koja je dnevna doza preporučena za prevenciju maligne bolesti?
- Dnevne doze vitamina B17, kao i ostalih vitamina zavise od opšteg stanja organizma i uzrasta, a dr Krebs preporučuje 50 do 100 mg vitamina B17 za dnevnu potrebu.
Da li se mogu kombinovati hirurška, hemoterapija, radio-terapija i B17?
- Dr Krebs kaže da se B17 može uvesti u lečenje u svaki od navedenih tretmana i ojačati organizam, kao i da može da popravi nepopravljivu štetu koju izazivaju radijacija i hemoterapija i na zdravim ćelijama.
Da li se mogu uzimati i ostali vitamini i antioksidansi?
- Poželjno je uzimati i ostale antioksidanse i vitamine, posebno cink kao nosača vitamina kroz ćelijsku membranu.
Da li B17 može da funkcioniše kod svake vrste raka i kod primarnih tumora, metastaze?
- Bilo ko u bilo kom stadijumu je kandidat za terapiju vitaminom B17.
Koliko je vremena potrebno da se vide efekti?
- Subjektivni rezultati su obično vidljivi odmah na početku terapije: smanjenje bola, povećanje osećaja dobrobiti i apetita, uvećanje energije ili izdržljivosti, dobijanje na težini i drugo. Objektivni rezultati podrazumevaju poboljšanje krvne slike i nalaze urina, povećan oporavak tkiva, smanjenje otoka i regresiju simptoma bolesti, kao i smanjenje tumor markera. Najbrže reaguju kanceri kože, a ostale vrste raka zahtevaju duže vreme.
Koje su doze održavanja, a koje lečenja vitaminom B17?
- Mnogi pacijenti oboleli od karcinoma sami uzimaju vitamin B17, a mnogi kao deo kombinovanog metaboličkog protokola.

Doktor Kontreras iz bolnice "Oasis houp" preporučuje dozu do deset grama, preko usta, i.m. ili i.v. dnevno, u početnoj fazi koja traje dvadeset jedan dan, a dva grama B17 vitamina preko usta dnevno naredna tri meseca.

U PRAKSI PROVERENO

Pojedinosti o delovanju vitamina B17 mogu se naći u knjizi "Svet bez raka", od Edvarda Grifina.

Da li je vitamin B17 koristan i kod zagađivača sredine?
- Teorijski vitamin B17 mogao bi da bude koristan i kod zagađivača jer učestvuje u čišćenju organizma od ćelija koje pretrpe promenu.
Kakvi su literaturni podaci?
- Iskustvo sa vitaminom B17 veoma je veliko s obzirom na to da je znatan broj pacijenata koristio preparat u različitim zemljama sveta: Meksiko, Kanada, Evropa, Australija, Japan i druge.
Šta biste poručili ljudima koji su na bilo koji način pogođeni ovom bolešću?
- Da se, uz konvencionalnu terapiju koju su predložili ortodoksni lekari, obavezno konsultuju sa nutricionistom i promene način ishrane i da metaboličkom terapijom unose vitamin B17.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje