Glamurozna ili klasična jelka?

Glamurozna ili klasična jelka?

Autor: | 23/12/2015

0

Novogodišnja jelka najviše doprinosi prazničnom raspoloženju, ali isti ukrasi i izgled posle nekoliko godina mogu da dosade. Svaka novina prija, a tokom praznika dozvoljeno je dati mašti na volju. Ipak, ne treba preterati. Prilikom ukrašavanja stana postoje pravila kojih se treba držati.

1. Drvo

Može biti sa busenom, isečeno ili veštačko. Važno je samo da ima bujne grane i da odgovara veličini prostora. Nekada su male jelke bolji izbor od velikih, jer imaju lepši oblik i pravilnije raspoređene grane. Kada se kupuje veštačka jelka - ne treba je birati po ceni, jer treba da traje godinama. Takođe, grane mogu biti tamnije ili svetlije nijanse. Za rustičan izgled ili skandinavski način ukrašavnja bolje su tamnije jelke, ali ko voli šljašteće, raznobojne lampione treba da bira jelku sa svetlijim granama. Kada se jelka postavi oko postolja treba staviti čaršav, ćebence ili namenski kupljenu osnovu. To daje topliji izgled.

2. Stil

Jelka stoji u dnevnoj sobi i treba da odgovara stilu čitavog stana. Tako treba birati i ukrase. Ukoliko je stan supermoderan lepo će izgledati minimalistički ukrašena jelka u bojama zime, recimo, bela jelka sa plavim ili roze ukrasima. Ukoliko je nameštaj stilski - treba je ukrasiti u klasičnim bojama: crvena, zelena, bela i srebrna ili zlatna. Kada neka boja dominira dnevnom sobom jelku treba ukrasiti u skladu sa njom, odnosno bojom koja se slaže.

3. Ukrašavanje


Jelka se ukrašava odozgo nadole. Ne treba ukrašavati deo koji je pripijen uz zid i ne vidi se. Treba voditi računa da sve grane budu ravnomerno ukrašene.

4. Ukrasi

Najveća greška je na jelku staviti sve ukrase koji se godinama sakupljaju. Da bi delovala elegantno osnovno je pravilo da jelku treba ukrasiti u dve boje (i zlato ili srebro) - crvena i bela, plava i crvena, narandžasta i braon, zelena i crvena... Ukrasi mogu biti i metalik: zlato, srebro i bronza. Ove nijanse se lako kombinuju i uz njih samo treba dodati svećice. Drugo je pravilo da ne treba mešati tople i hladne boje.

5. Girlande


Girlande moraju biti u skladu sa ukrasima, a treba ih ređati pravilno, jer se time dobija uređen oblik. Girlande se mogu stavljati i sa vrha nadole - umesto da se obavija jelka ukrug. Najčešća greška je preterivanje sa girlandama.

LAMPICE

Pre kićenja jelke treba proveriti da li lampice rade. Takođe, najmudrije je kupiti male, bele, obične svetiljke, jer se slažu uz sve ukrase, pa će sigurno trajati godinama. Ove lampice mogu da ukrase ekstravagantnu, šljašteću jelku, ali i skromnu sa ukrasima napravljenim kod kuće. Ovakve lampice umotane oko borove grane mogu da budu dovoljan novogodišnji ukras bez skupih lampiona.

TEMA

Najlepše je kada su novogodišnji ukrasi tematski i kada od ulaznih vrata do jelke provejava ista tema. Bele i staklene pahuljice, anđelčići, irvasi, sneško, Krcko Oraščić, vozići, vilenjaci i ostale asocijacije na Novu godinu. Kada je stan tematski ukrašen deluje uredno, a atmosfera staložena.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: dekor