Pobedite praznični stres

Pobedite praznični stres

Autor: | 23/12/2015

0


Približava se kraj godine i vreme slavlja koje često izaziva stres jer razmišljamo gde ćemo proslaviti Novu godinu, imamo li novac za željeno putovanje i kupovinu poklona, a treba i ukrasiti dom za tu priliku. Težimo da novogodišnjim i božićnim praznicima pripišemo nestvarna svojstva koja će nam preokrenuti život.

Nova godina je pravo vreme za optimistički početak novog životnog perioda, donošenje odluke da će u narednoj godini sve biti bolje i lakše, ali i vreme svođenja računa sa sobom. Međutim, retko smo u potpunosti zadovoljni sopstvenim godišnjim učinkom, bilo da je reč o porodičnom ili profesionalnom uspehu, tako da često na kraju truda i posle mnogo napora osetimo gorčinu.

Ukoliko nas ne povuku nezadovoljstvo i osećaj da smo neuspešni i gubitnici, lako možemo da upadnemo u novu zamku - sveopštu novogodišnju euforiju pred najluđu noći tokom nje. Posledica je - stres, kada i najizdržljivije sustižu iscrpljenost, umor, bezvoljnost, problemi sa spavanjem i apatija.

Da bi se prevazišla napetost i opušteno se uživalo u danima odmora, važno je očekivanja svesti na realnu meru i radovati se druženju sa dragim ljudima. Glamurozno mesto za proslavu, skupocena toaleta, veliki pokloni ili daleka destinacija nisu garancija da ćete biti srećni i zadovoljni.

Ukoliko ste realni u odnosu na ono što sebi možete ili ne možete da priuštite ili da određene okolnosti prihvatite, lakše ćete se odlučiti za sadržaje kojima ćete biti zadovoljniji.

U vreme praznika, kada je porodica na prvom mestu, mnogi se suočavaju sa istinom da su se toplina doma i porodična bliskost negde izgubili. Nije na odmet podsetiti se da većina porodica dnevno provede na okupu samo po nekoliko sati, zbog posla, škole ili rekreativnih aktivnosti koje svaki član planira za sebe. U vreme praznika upućenost članova jednih na druge po ceo dan može da deluje iritirajuće.

Uprkos tome, odvijaju se praznični rituali, priprema se praznična trpeza i podgreva nerealna, idealistička slika složne porodice. Otuđenost, a možda i sukobi koji su čitave godine gurani pod tepih prekrivaju seprekomernim konzumiranjem alkohola i kalorične hrane. To ne opterećuje samo stomak već i psihu, pa je emocionalni stres nemoguće izbeći.

Novogodišnji praznici su prilika za odmor, provod ili ostvarivanje dugo odlaganih susreta. Trebalo bi da to bude vreme opuštanja i prikupljanja snage za početak novog godišnjeg perioda. Za neke su praznici zaista vreme uživanja, a za druge samo gorke pilule očaja, razočaranja, tuge i izneverenih očekivanja. Kako pokazuju brojne psihološke studije, sve su češće i za sve više ljudi izvor stresa i okidač depresivnih osećanja, a sve manje dani ispunjeni zadovoljstvom, radošću i opuštanjem.

Smislite načine prevazilaženja prazničnog stresa, u čemu je kreativnost od velikog značaja. Ukoliko niste voljni da vesele dane provedete u druženju, osmislite vreme uz dobru knjigu ili zabavu koja vama prija. Iskoristite za šetnju u prirodi svaki vedar dan jer će sunčeva svetlost, koja je, inače, tako oskudna u zimskim danima, popraviti raspoloženje. Izaberite nekoliko praktičnih načina da se izborite sa prazničnim stresom. Idite na zabave, ali ako vam ne prija naročito ovaj vid provoda, ostanite kratko, onoliko koliko možete.

Često su i deca izložena stresu. Dečiji psiholozi smatraju da su deci u sezoni praznika najviše potrebni opušteno vreme ispunjeno ljubavlju u okviru porodice, realistična očekivanja u vezi s poklonima i pouzdana porodična tradicija. Odrasli, koji studiraju na strani i vraćaju se kući u vreme praznika, u velikom broju slučajeva suočavaju se sa promenjenim kućnim okruženjem, a da roditelji toga nisu svesni, što može da izazove smetnje.

Planovi dece i roditelja za praznike ne moraju da budu isti. Mladi možda nameravaju da vreme provedu sa prijateljima van kuće, a roditelji drugačije, ali sa decom. Da to ne bi postao izvor problema, neophodno je ostaviti otvorene puteve porodične komunikacije da bi se članovi razumeli i dogovorili.

OČEKIVANJA SVEDITE NA REALNU MERU


• Dani praznovanja kao stvoreni su za odmor i druženje sa prijateljima, bilo da idete u goste ili ćete ih ugostiti u svom domu.
• Praznična trpeza ne mora da bude kao za svadbu, život se nastavlja i posle toga.
• Pokloni su znak pažnje. To može da bude i obična čestitka koju ste sami napravili, a praznici su prilika da dragim ljudima uputite nekoliko lepih rečenica koje im nikada niste rekli (da ih volite, koliko vam znači njihovo prisustvo u vašem životu...).
• Ukrašen dom doprineće da se bolje osećate, a od toga možete da napravite zabavu, tako što ćete sa ukućanima, naročito decom, zajedno praviti ukrase.
• U vreme praznika ne razmišljajte o problemima, jer ih time nećete rešiti, a svakako će vas sačekati.
• Potrudite se da svet posmatrate na humorističan način, jer i neprijatne stvari mogu da se sagledaju sa dozom šale, sve je stvar pristupa.
• Ne evocirajte uspomene, već uživajte u trenutku i optimistično gledajte u budućnost.
• Aktivirajte se bez obzira što vam nije do druženja, jer pasivnost pojačava depresiju. Posetite drage ljude makar na kratko, onoliko koliko vam bude prijalo, a svakodnevna polučasovna šetnja svakako će prijati vašem organizmu.
• Ne zaboravite da sebi nešto poklonite.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: stres zdravlje