Sastojci:
- 250 g mekog brašna
- 1 dl mleka
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 100 g putera
- 2 kašike šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 3 jaja
Za sirup:
- 2,5 dl vode
- 150 g šećera
- 2 kašike ruma
Za dekoraciju:
- 2 dl slatke pavlake
- 200 g jagoda
- 50 g čokolade
Priprema:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, 1/2 kašike šećera, kašičicu brašna i svež kvasac. Dobro izmutiti da ne bi bilo grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za mešenje sipati brašno, dodati nadošao kvasac, preostali šećer, otopljeni puter, malo soli i rendanu koru limuna pa dobro izmutiti mikserom. Na kraju dodati jaja i još malo mutiti dok se ne dobije kompaktna smesa.
3. Pripremljenu smesu pokriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
4. Kalup za kuglof premazati puterom i posuti brašnom. Potom u njega do pola sipati pripremljenu smesu i ostaviti da odstoji 15 min. kako bi testo nadošlo.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Zatim prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem dok se ravnomerno ne ispeče.
6. Dok se kolač peče pripremiti sirup: ušpinovati šećer i vodu pa dodati malo ruma.
7. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi te ga preliti toplim sirupom.
8. Kada se kuglof dobro natopi, izvrnuti ga iz kalupa.
9. Čokoladu otopiti sa malo slatke pavlake pa u nju umakati jagode za dekoraciju.
10. Šlagom od slatke pavlake dekorisati kuglof, a u sredinu ubaciti jagode.
Izvor: Dobra hrana
Slične Vesti
Pročitajte još
Ljilja Blagojević podelila tajni recept majke Spasenije: Lepši sok od zove nećete napraviti
Sok od zove Ljilje Blagojević
04/05/2024
Saznajte višeDanas je Velika subota, a evo šta nikako ne bi trebalo da radite
Velika subota običaji
04/05/2024
Saznajte višeDanas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višeDekorativan, kremast i savršeno ukusan: Napravite uskršnji rolat po receptu našeg glumačkog par
Recept za uskršnji rolat
02/05/2024
Saznajte višePoslastica dana: Kolač od 3 nespojiva sastojka po receptu Slobe Stefanovića
Recept Slobodana Stefanovića za susam keks
02/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)