Nikola Rackov: Zvuk klavira osobenog šarma

Nikola Rackov: Zvuk klavira osobenog šarma

Autor: | 01/04/2012

0

Magistar klavira, univerzitetski profesor Nikola Rackov tokom pola veka karijere održao je više od dve hiljade koncerata na svih pet kontinenata. Sa svojim "kvintetom snova", koji čine Merima Njegomir, Ekstra Nena, Jadranka Jovanović i Oliver Njego, proizvodi muziku svih žanrova. Decenijama na svojim nastupima, pored muzike, na specifičan i šarmantan način publiku obraduje i prigodnim anegdotama i pričama. Time je ostavio poseban pečat u svojoj karijeri, a muzičkim neznancima klasičnu muziku učinio lepšom i zanimljivijom. Napisao je veliki broj stručnih knjiga, a posebno je ponosan na monografiju o Vlastimiru Pavloviću Carevcu "Od zlata gudalo", koju je priredio zajedno sa Brankom Belobrkom. Nedavno se vratio sa turneje po Americi, gde je bio dvadeseti put, sa primadonom Jadrankom Jovanović. Zajedno su svaki koncert pretvarali u jedinstveni doživljaj. Šarmantni umetnik posvećen je poslu, muzici i porodici.

U razgovoru za magazin Hello!, virtuoz za klavirom, otvara vrata svog doma u centru Beograda, gde živi sa suprugom Borislavom, diplomiranim psihologom. Ističe da je njihov dom, u koji često dolaze sinovi, snahe i prijatelji, pun ljubavi i topline. Najviše voli da provodi vreme u prostranom dnevnom boravku, u kojem je smešten klavir, kao i u svojoj maloj radnoj sobi u kojoj stvara i odmara se u popodnevnim satima. U aprilu će proslaviti četrdeset godina harmoničnog braka ispunjenog tolerancijom i ljubavlju. Ponosan je na sinove Ognjena i Andreju koji su diplomirani pijanisti i stručnjaci za medije. Oženjeni su, a Nikola i njegova supruga Borislava priželjkuju unuke. Na početku razgovora za magazin „Hello!“ priznati pijanista priča o svom domu.

Koliko živite u ovom stanu u centru Beograda?

- Pre dvadeset godina, supruga i ja smo iz manjeg stana došli u ovaj veći. Stan je veliki, ima šest soba, veliki dnevni boravak i fantastičan pogled na Adu Ciganliju. Lepo i udobno se živi.

Ko je bio zadužen za uređenje vašeg životnog prostora?
- Moja supruga, diplomirani psiholog i skromni pijanista, bila je glavni kreator našeg životnog prostora. Trudila se da svaka prostorija bude funkcionalna. Jedna mala prostorija je moj kutak za rad i odmor. U nju niko ne ulazi jer samo ja znam gde se šta nalazi.

Koje su prednosti i mane života u centru grada?
- Ima više prednosti nego mana. Na poslednjem spratu smo, tako da ne čujemo buku koja dolazi sa ulice i imamo divan pogled na panoramu Beograda. Do fakulteta mi treba sedam minuta laganim hodom. Ne razmišljam o automobilu, parkingu, prošetam kroz park Manjež i znam da ću stići na nastavu bez kašnjenja.

Živite sa suprugom, gde su vam sinovi?

- Andreja i Ognjen su živeli sa nama dok nisu odrasli. Pijanisti su i diplomirani stručnjaci za medije. Oženili su se i započeli svoj život. Mlađi sin Ognjen je ovde u blizini, a stariji živi na Vračaru. Supruga i ja smo sami, ali nam deca i snahe često dolaze u posetu. Ovde se prave hepeninzi, proslavljaju razni položeni ispiti, masteri i lepo se družimo.

Intervju: Tijana Dimitrijević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin