Dona Karan: Porodično utočište na ostrvu

Dona Karan: Porodično utočište na ostrvu

Autor: | 05/07/2012

0

Od lokalnih materijala i sa obiljem tropskih detalja, modna kreatorka stvorila je porodično utočište u Britanskoj zapadnoj Indiji.
Pre devet godina Dona Karan i Stefan Vajs su obnavljanjem zaveta proslavili 17 godina braka. Stefanov poklon Doni bio je prekrasan verenički prsten, dok je njen dar njemu bilo divlje, ali prelepo zemljište na ostrvu Turks i Kaikos.

Vajs je šest meseci nakon toga umro od raka, ali je prethodno zatražio od Done da mu obeća da će na imanju sagraditi kuću za svako od njihovo troje dece. On je nekretninu zamislio kao porodično utočište, gde će tri generacije moći da uživaju u potpunoj privatnosti, a ujedno svi biti na okupu.

Doni je trebalo neko vreme kako bi ispunila svoju zakletvu. Borila se sa tugom i dva slomljena kolena, a 2006. kada je izgradnja već uveliko bila u toku, ona je u sećanje na Vajsa osnovala "Urban Zen fondaciju", koja za cilj ima promovisanje istočnjačkih lekovitih metoda u kombinaciji sa zapadnom medicinom.

Kao veliki perfekcionista Dona je već započetu kuću nekoliko puta rušila i započinjala iznova, sve dok nije posetila "Begavan Giri", balinežansko lečilište koje ju je "oborilo s nogu".

Singapurski arhitekta Čong Je Kuan bio je odgovoran za građevinske radove, a glavna ispomoć bili su mu Italijan Enriko Boneti i Englez Dominik Kozerski.

Jednostavnost dizajna ostavila je Doni pregršt prostora za sve artefakte i suvenire koje je sakupljala prilikom mnogobrojnih putovanja po svetu. Čak i noću, kada se kuća sija kao opal u mraku, granica između njene unutrašnjosti i spoljašnjosti kao da ne postoji.

Poput istočnjačke haiku poezije, ni jedan slog dizajna nije suvišan i protraćen.
- Pomalo sam nemirna sada kada je sve završeno - priznaje Dona i dodaje kako se već "nameračila" na još jedno imanje na ostrvu.


Drevna mudrost koja kaže da se u svakom kraju nalazi novi početak u Doninom slučaju dobija na punom značenju.

Autor: Hellomagazin.rs

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin