Eliminišite malaksalost i umor

Eliminišite malaksalost i umor

Autor: | 17/04/2011

0


S dolaskom sunčanih dana čovek oseća prirodnu potrebu da bude aktivniji i pokretljiviji, ali kad telo za to nije spremno, začas se umori. Stalna potreba za snom, slaba koncentracija, brzo zamaranje, teške noge i osećaj bezvoljnosti karakteristični su za prelazak iz zime u proleće. S dolaskom proleća mnogi se žale na malaksalost, vrtoglavicu, glavobolju, lupanje srca, umor, pospanost, zamor, depresiju. Razlozi za takvo stanje javljaju se kao posledica zimskog načina ishrane, zbog smanjenog nivoa serotonina, koji nas održava u dobrom raspoloženju, ali u nekim slučajevima i zbog problema sa niskim pritiskom. Pravilna ishrana obnavlja snagu, pod uslovom da metabolizam dobija nutrijente koji isporučuju gotovu energiju. Neophodno je smanjiti unos namirnica koje obiluju mastima i šećerima (salame, sirevi, slatkiši) zato što goje, otežavaju varenje i povećavaju umor. Važnije je znati koji će vam hranljivi sastojci najbrže napuniti istrošenu energiju. Pored adekvatnog režima ishrane važno je svakodnevno upražnjavati neku fizičku aktivnost. Zbog prelaska sa jake, pikantne hrane na lagane prolećne obroke organizam takođe reaguje umorom. U rotkvicama, tikvicama, brokoliju, šargarepi, karfiolu i zelenoj salati ima dovoljno vitamina, ali ne i kalorija, pa organizam posle takvog obroka brzo izgladni. Ali, sezonsko povrće je dragoceno, jer je bogato antioksidansima koji pomažu organizmu da se očisti od nagomilanih toksina.

Zdravlje
Ukoliko prolećni simptomi umora dugo traju, trebalo bi proveriti krvnu sliku, jer je moguće da postoji nedostatak gvožđa koji može da prouzorkuje opštu tromost organizma. Pored toga često dolazi do pada krvnog pritiska. Prvi sunčevi zraci i visoka temperatura dovode do širenja krvnih sudova i pada pritiska. Samim tim mozak, ali i ostali organi slabije su snabdeveni krvlju. Posebno loše reaguje organizam starijih osoba, koji posle iscrpljujuće zime nije u stanju da se izbori i s naglim padom pritiska. Ujutro se zato obično bude umorniji nego kad su legli i nisu u stanju da obavljaju ni osnovne dnevne obaveze. Zbog toga je proleće najteži period za srčane bolesnike.

Manjak hormona sreće

S dolaskom proleća bude se žlezde sa unutrašnjim lučenjem, organizam se priprema za akciju. Sve to zahteva znatno veću energiju i normalan krvni pritisak da bi organizam mogao da izdrži. Dakle, prolećni umor je fiziološka posledica disbalansa između hormona koji se pojačano stvaraju zbog promene godišnjeg doba. Lekari kažu da je za opštu tromost koju svi manje-više osećamo kriv i manjak serotonina u našem organizmu.
Ovaj hormon sreće tokom zime pojačano se troši iz depoa, tako da dolazak proleća organizam dočekuje s manjkom serotonina. Tromost i bezvoljnost koju osećamo u ovom periodu posledica su blage depresije koja se javlja zbog manjka serotonina. Prolećni umor nije medicinski značajan, ali otežava svakodnevni život. Zbog toga ga ne treba zanemarivati, ali ni preterivati u lekarskim pretragama kako bismo ustanovili zbog čega se loše osećamo.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin