Haloterapija - lečenje u slanim sobama

Haloterapija - lečenje u slanim sobama

Autor: | 16/07/2011

0

Haloterapija se smatra alternativnom metodom lečenja udisanjem mikročestica suvog, slanog aerosola - vazduha obogaćenog finim česticama soli.
Metod lečenja solju ili haloterapija (od grčkog halos što znači so) primenjuje još od 18. veka, a prvi put primenjena je u Poljskoj. Jedan tamošnji lekar primetio je da radnici koji rade u rudnicima soli navodno nikada ne dobijaju respiratorne infekcije. O tom otkriću 1843. godine napisao je prvu knjigu, a nedugo potom otvorio je i prvi slani spa-centar. Njegovoj priči nedostajala su podrobna medicinska istraživanja koja su naknadno sproveli Rusi. Izbog toga je sve što savremena nauka poznaje o haloterapiji nažalost dostupno isključivo na ruskom jeziku.
U nizu ispitivanja, koja su prvo sprovedena u prirodnim slanim pećinama, a kasnije u posebnim komorama ispunjenim solju, došlo se do nekoliko značajnih otkrića. Pre svega, pokazalo se da slano okruženje smanjuje broj bakterija u respiratornom sistemu, pospešuje se izbacivanje šlajma i razređivanje sluzi u gornjim respiratornim organima.
Ohrabreni ovakvim rezultatima, naučnici su pokušali da naprave kontrolisane uslove za sprovođenje haloterapije. Tako su nastale prve slane sobe. One su pravljene tako što su se zidovi prostorije sa slabom ventilacijom oblagali velikim količinama kamene soli. Merenja su, međutim, utvrdila da je količina čestica soli u vazduhu zapravo isuviše niska da bi se pozitivno odrazila na respiratorne organe, pa su posegli za upotrebom posebnih aparatura (kasnije nazvane halogeneratorima) koje su raspršivale čestice soli u prostoriji.
Udisanjem mikročestica suvog, slanog aerosola - vazduha obogaćenog finim česticama soli - ta so prodire duboko u disajne puteve, znatno dublje od prirodnog morskog ili vazduha iz vlažnih inhalatora, i bitno utiče na smanjenje upala i poboljšanje rada pluća. Haloterapija pomaže kod tegoba izazvanih bolestima kao što su astma i hronični bronhitis i umanjuje respiratorne i kožne tegobe, poboljšava cirkulaciju i uopšte deluje na poboljšanje celokupnog biološkog i imunološkog sistema. Terapija namenjena deci traje trideset, a ona za odrasle četrdeset pet minuta. Optimalni rezultati postižu se posle sprovođenja deset do petnaest uzastopnih tretmana, a terapiju je preporučljivo ponoviti dva do tri puta godišnje.

HALOTERAPIJA POMAŽE SVIMA

Slana soba je rešenje koje omogućava da očistimo svoje telo i disajne puteve od ovih štetnih materija. Ona je oaza svežeg jonizujućeg vazduha u urbanoj sredini. Svako ko se brine o svom zdravlju trebalo bi da redovno posećuje slanu sobu, jer je to dobar način za održavanje higijene disajnih puteva. Kad se očistimo od štetnih materija, naš imununitet će bolje funkcionisati i bićemo zdraviji. Redovnom posetom slane sobe možete očekivati olakšavanje tegoba koje su vezane za disajne puteve, kožu i kosu.
Tretmani se preporučuju svima: deci, osobama koje brinu o svom zdravlju, sportistima, rekreativcima i profesionalcima pre i posle napornog takmičenja, osobama koje imaju probleme sa hrkanjem ili spavanjem, zaposlenima na kraju radnog dana ili nedelje koji nemaju vremena za odmor, ljudima koji žele da na trenutak pobegnu od svakodnevnog stresa u prijatan ambijent ove sobe.

JAČA IMUNITET I ČISTI DISAJNE PUTEVE
* Čisti disajne puteve od čestica prašine, duvanskog dima i atmosferskih zagađivača.
* Ublažava simptome alergijske reakcije.
* Pomaže prilikom odvikavanja od pušenja.
* Uspešno pomaže kod kašlja, podstiče izbacivanje šlajma, ublažava gušenje.
* Poboljšava imunitet, cirkulaciju i metabolizam.
* Najbolja je prevencija za celulit, hrani, neguje i podmlađuje kožu i kosu.
* Uspešno pomaže kod premorenosti i iscrpljenosti.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin