Aji Jung uručen Orden italijanske zvezde

Aji Jung uručen Orden italijanske zvezde

Autor: | 30/01/2018

0

Aja Jung, osnivač i direktor „Beogradskog festivala igre”, dobitnik je Ordena italijanske zvezde. Njoj je priznanje, u ime predsednika Italije Serđa Matarele, uručio ambasador ove zemlje u Beogradu Đuzepe Manco u svojoj rezidenciji.

Zahvaljujući na priznanju, Aja Jung u svom obraćanju na italijanskom jeziku priznala je da otkad se vratila u Beograd posvećuje svu svoju energiju i vreme „Beogradskom festivalu igre”, projektu koji ove godine obeležava deceniju i po svog postojanja.

– Pre devet godina, na inicijativu akademije „Milanske skale” pokrenuli smo i Nacionalnu fondaciju za igru. Put kojim sam hodala nikad nije bio jednostavan, malo je bilo onih koji su mogli i želeli da primete moju misiju, a još manje onih koji su hteli da mi pomognu. Te malobrojne koji su prepoznali moj trud smatrala sam svojim saradnicima, a tako je i danas – istakla je Aja Jung.

Ambasador Manco naglasio je da je Orden italijanske zvezde priznanje koje se dodeljuje onima koji imaju izuzetne zasluge u jačanju prijateljstva i saradnje između Italije i Srbije na polju kulture i umetnosti.

– Priznanje se dodeljuje Aji Jung baš u danu u kome se u prisustvu maestra Emilijana Pikolija u Beogradu realizuje novi projekat saradnje sa Italijom koji finansira Evropska unija – rekao je ambasador.

On je objasnio da se Aja oduvek zalagala za razvoj saradnje u oblasti umetničke igre između naše dve zemlje, kao i za promociju italijanskog plesa u Srbiji.

– Direktorka „Festivala igre” radila je na tome da publici u svojoj zemlji približi izuzetnosti italijanske umetničke igre, dovodeći u Beograd umetnike kao što su Karla Frači, Mauro Bingoceti, Đuzepe Pikone… – kazao je ambasador.

Orden italijanske zvezde najviše je državno odlikovanje te zemlje u oblasti kulture, a ceremoniji uručenja među mnogobrojnim zvanicama prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić. Ona je čestitala Aji na dobijenom priznanju i istakla značaj „Beogradskog festivala igre” kao sjajnog primera kako privatna inicijativa u kulturi opstaje 15 godina, iako takve projekte nije lako pokrenuti, a još veći izazov je učiniti ih održivim, svake godine proširivati program za posetioce i dovoditi svetska imena u Srbiju.

– Bilo bi sjajno da ima još ovakvih uspešnih i dobrih primera koji Srbiju prikazuju u svetu kao kreativnu i modernu zemlju i da kroz takve događaje možemo da menjamo sliku o našoj državi i građanima u čitavom svetu. Na taj način doprinos našem društvu je mnogo značajniji i širi od doprinosa savremenoj igri i kulturi – kazala je Brnabić. Premijerka je, kako prenosi Tanjug, dodala da je veoma važno da država prepoznaje slične inicijative koje dolaze iz privatnog sektora i poseduje mehanizme da ih podrži.

Svečanosti su prisustvovali i ministar rada Zoran Đorđević, direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac i ambasadori mnogih zemalja.

hellomagazin.rs V.M./Antonio Ahel/ATA Images