Čudesan preokret: Kako da oživite oštećenu kosu

Čudesan preokret: Kako da oživite oštećenu kosu

Autor: | 15/02/2018

0

Ukoliko vam se kosa oštetila od feniranja, peglanja, farbanja, a ne biste baš da je drastično skratite, možete da vratite u život na sledeći način.

Najpre, imajte na umu da ako vam je kosa suva i lomi se, moguće je da reč o nedostatku proteina. Oko 90 odsto kose je protein, ali konstantno tretiranje farbom ili toplotom uništavaju prirodni protein i oštećuju dlaku.

Zato su dermatolozi i frizeri "opsednuti" proteinskim tretmanima za kosu.

-Jačaju kosu, hidriraju je, čine da izgleda bujnije i sjajnije, čine je zdravijom, kaže dermatolog Frančeska Fusko.

Proteinska pakovanja najčešće se prodaju u formi balzama za kosu, seruma ili maski koje sadrže visok nivo proteina, kako bi kosa postaja jača i zdravija.

Ono što bi trebalo takođe da imate na umu je da, ako preterate sa tim proteinskim tretmanima, kosa može da postane kruta i, ironično, lomljiva.

Ukoliko vam je kosa blago oštećena, proteinski tretman možete da napravite sami kod kuće, i možete da se "poigravate sastojcima".

Najjednostavnija maska za oporavak kose sadrži žumanca i maslinovo ulje. Pomešajte ove sastojke, nanesite na kosu i pustite da stoji oko pola sata, a onda isperit. Iako stavljanje ovog tretmana na kosu deluje pomalo haotično, ona će zaista biti mekša kada je operete.

Takođe, možete da probate i masku od jogurta, meda i kokosovog ulja za dubinsko hranjenje dlake. I ovu domaću masku trebalo bi da držite oko pola sata, a zatim da je temeljno operete.

Ako vam je kosa ozbiljnije oštećena od farbanja ili izbeljivanja, najbolje je da potražite kupovna proteinska pakovanja, koja su ipak malo "jača".

Kozmetički hemičar Peri Romanovski savetuje da tražite proteinske tretmane koji sadrže kokosovo ulje jer ono "dokazano prodite u dlaku i čini je elastičnijom".

On dodaje i da ova pakovanja mogu da spreče dalja oštećenja, pa predlaže da ih koristite barem jednom mesečno ako se farbate.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: nega kose