Za dobar metabolizam i zdravo srce jedite rotkvice

Za dobar metabolizam i zdravo srce jedite rotkvice

Autor: | 17/04/2018

0

Ukoliko želite da budete manje osteljivi na promene spoljne temperature i da vam metabolizam bude dobar jedite rotkvice. Ovo prolećno povrće jača srce i reguliše nivo šećera u krvi. Osim toga, smatra se dobrim saveznikom u borbi protiv raka, čisti disajne puteve posle zimskih prehlada, poboljšava varenje i sprečava infekcije bubrega i urinarnog trakta.

Zdravlje u čaši: Napitak koji jača imunitet


Indijski naučnici otkrili su supstance koje sadrže rotkvice i uništavaju deformisane ćelije debelog creva, bubrega, želuca i usne duplje.

Za one koji pate od alergijske kijavice, astme i čestih prehlada rotkvice su prirodni inhalator, dok vlakna, vitamini i minerali koje sadrže osim što poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema i sprečavaju dijabetes, snižavaju i holesterol i regulišu krvni pritisak.

Rotkvice pozitivno deluju i na rad jetre i žučne kese i čiste krv. Za one koji ne pate od gastritisa i čira na želucu i debelom crevu, vlakna iz rotkvica povoljno podstiču lučenje probavnih sokova i regulišu pražnjenje creva, pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.

 

Četiri namirnice koje treba jesti svaki dan

Bilo začinjene u salati ili sveže kao dodatak na hleb namazan margarinom - rotkvice su prave vitaminske bombe.

Prilikom kupovine, rotkice moraju imati sveže zeleno lišće s korenčićima na krajevima. Obratite pažnju i na veličinu rotkvica jer veće rotkice mogu biti stare, vlaknate i šuplje.

Da biste ih proverili, lagano ih pritisnute. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke

Sok od rotkvica u kombinaciji sa sokom od šargarepe i jabuke može da ublaži simptome, kao i peckanje tokom infekcije urinarnog trakta, kao i da doprinese da se infekcija brže izleči.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: ishrana zdravlje

Pročitajte još

Najnovije vesti