Kristian Novak na Weekend Media Festivalu: "Ciganin, ali najlepši" stiže u Rovinj

Kristian Novak na Weekend Media Festivalu: "Ciganin, ali najlepši" stiže u Rovinj

Autor: | 23/04/2018

0

Ovogodišnji Weekend Media Festival ugostiće najveću zvezdu hrvatske književnosti Kristiana Novaka, a govoriće o različitim temama koje otvaraju njegovi romani.

Od Svetog Martina na Muri do velike pozornice zagrebačkog HNK, od zlatnih medalja na tatamiju do najvećih književnih nagrada, od anonimnog međimurskog dečka do popisa školske lektire – put je koji je u samo desetak godina prošao Kristian Novak. Koje je prepreke na tom putu morao da svlada, ali i koje bi želje još mogao da ostvari, najveća zvezda hrvatske književnosti otkriće na 11. Weekend Media Festivalu ovog septembra u Rovinju.

Veliki uspeh njegovih romana „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najlepši“, a potom i njihova izvedba na daskama ZKM-a i HNK, Novaka je izložilo silnom interesu najšire javnosti, kao retko kojeg književnika poslednjih godina. Uz pohvale i nagrade, bilo je i kritika, pa i udaraca ispod pojasa, s kojima se Novak kao bivši vrhunski karatista prilično dobro nosi.

„Ja zvezda? Dobar štos. Ali da, poslednje dve godine posmatram taj buzz koji se ne gasi i polako postajem svestan interesa za svoje romane i teme koje oni otvaraju. Ne bežim od polemike, iako bih voleo da se svi više držimo činjenica, a manje strastvenog optuživanja. Zato sam rado pristao da dođem na Weekend Media Festival, jer sam čuo da je to mesto gde pametni i kreativni ljudi razumno i kulturno zbore o temama koje se tiču svih nas. Veselim se dolasku, spreman sam i za nezgodna pitanja, a potrudiću se da moji odgovori budu na nivou“, kaže Kristian Novak.

U mnoštvu tema koje otvaraju Novakovi romani, svakako je i uloga međimurskog zavičaja i dijalekta, odnos gastarbajterskog deteta prema različitim kulturama i izbor Rijeke kao profesionalnog utočišta. U Rovinju ćemo saznati i kako Novak vidi svoja dela u školskoj lektiri i da li mu je to uopšte važno te i kako se nosi sa slavom i doživljava li je kao estradizaciju ozbiljnog književnog rada. Biće zanimljivo i njegovo iskustvo rada na scenariju za „Črnu mati“ s Evom Svenstedt Ward, koja je u svetu filma poznata po adaptaciji Millenium trilogije Stiega Larssona.

„Uspeh Kristiana Novaka dokaz je da i u ovom vremenu novih medija tradicionalne umetničke forme, poput književnosti i pozorišta, itekako mogu biti društveno relevantne. Weekend je i ranijih godina otvarao šire društvene teme, a ono o čemu Kristian tako upečatljivo piše sigurno su pitanja koja će zaintrigirati i učesnike našeg festivala“, ističe direktor programa Nikola Vrdoljak.

Najveći regionalni komunikacijski festival ove godine se održava od 20. do 23. septembra, kao i uvek u bivšoj fabrici duvana u Rovinju, a partneri su Francuska i Nemačka. Svi marketingaši svoje radove mogu da prijave na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regiji ponovo će predstaviti najvažnija digitalna nagrada SoMo Borac.

hellomagazin.rs Promo

Pročitajte još

Najnovije vesti