Gde je i šta radi Mileva Pavlović?

Gde je i šta radi Mileva Pavlović?

Autor: | 21/08/2018

0

Koliko dugo je trajala vaša “medijska tišina”? Koja je bila poslednja emisija koju ste radili i zbog čega ste se povukli iz medija?

-Osam godina ne radim svoju emisiju, ali sam u medijima prisutna kroz gostovanja i tekstove koje pišem na temu medijskog spektakla, ili kroz naučni rad koji promoviše moja izlaganja na naučnim skupovima i panelima, a na temu medijskog dijaloga. Poslednja autorska emisija koju sam radila je serijal “Neispričane price”, TV Stankom. Iz medija sam se povukla u trenutku kada sam poželela da svoju akademsku karijeru uobličim i posvetim joj se tako, da kada stanem ispred studenata, to bude potkrepljeno zvanjem, znanjem i umećem, a naročito, sa pokrićem.

Čime ste se bavili za to vreme?

-Poslednjih desetak godina sam najviše posvećena kvalitetnom školovanju svoje ćerke Maše, jer moj najveći uspeh, je njeno obrazovanje i vaspitanje. Profesor sam na Fakultetu za poslovne studije i prava, a najviše vremena posvećivala sam pisanju naučnih radova i monografija te posećivanju i učestvovanju u naučnim skupovima, kod nas i u okruženju. No, za sve to vreme imala sam konekciju sa medijima jer je moje najintenzivnije interesovanje u naučnom radu vezano za filozofiju medija.

Kako vidite situaciju u domaćim medijima danas?

-Medijska slika je spektakularna, tačnije, preobilje spektakularnih, prenaglašenih i naštimovano-spinovanih informacija, što u informativi, što u zabavi, dominira I kandiduje se za jedinu stvarnost koju imamo. Medijski konzumenti su omađijani, anestezirani i zombirani, eksperiment je odavno postao stvarnost…


Na koji način planirate da doprinesete medijskoj ponudi u Srbiji?

-Prvenstveno ne jurim rejting, te tako relaksirana, mogu da se pitam, i da pitam goste o svemu što nas se tiče, i što nas tišti. Možda to neće biti doprinos, ali ako inspirišem bar nekolicinu gledalaca na mišljenje o nekoj temi, onda sam ih probudila, a biti probuđen je ogroman pomak u odnosu na dubok zimski san o lepom!

Zašto ste za naziv svoje emisije odabrali baš “Život u boji”?

-Život je sačinjen od nepreglednih nijansi boja, koje se utapaju, graniče, omeđuju i senče. O svim ovim aspektima boja govorim, vezujem ih za emocije i asocijacije, a na temu emisije. Spoj boja i života mi se čini čarobnim.

Kojim će se temama emisija baviti? Po čemu će biti drugačija od drugih?

-Serijal emisija je društvena hronika koja tretitra sva životna pitanja o kojima smo dužni da porazmislimo, i metodološki postavimo, ukoliko smeramo da vodimo razuman, i smislom bremenit život. Duboko verujem da intelektualci i mislioci nemaju pravo da ćute, i da je njihova misija da stvaraju, i da u taj process uključuju što više onih koji su spremni da misle svojom glavom. U tom kontekstu će ovaj serijal biti drugačiji od drugih, jer, on ne uljujkuje i ne pretenduje da se svidi, već nagoni na razmišljanje.

Zapazili smo vaš instagram profil po tome što je vrlo iskren i donosi razmišljanja o različitim životnim segmentima. Između ostalog, ispod jedne fotografije piše da ste ljubavnu sreću pronašli sa 45 godina. A u tim godinama mnogi otpišu razmišljanje o ljubavi kao nešto što se njima nikada neće desiti. Dajte nam svoj “recept”? :)

-Recept za sreću je spoznaja svojih kapaciteta I rad na negovom proširenju, učenjem, stvaranjem I neprekidnim napretkom. Tempo stvaranja I napredovanja ne ide u ravni sa godinama života, upravo je obrnuto, što ste stariji to je tempo jači I smisleniji. S tim u vezi, I moje 45-e nisu bile prepreka za ljubav, već, naprotiv, valuta koja je, uložena, dala rezultate. Nemam problem da glasno razmišljam I da podelim svoje zaključke te su mi društvene mreže samo još jedna katedra sa koje zborim pametnoj publici.


I za kraj, kako se vaš odnos prema sreći, i životu uopšte, menjao s godinama?

-Sreću treba da zaslužimo, ona ne pada sa neba. Svaki onaj kome se sa neba osmehnula, a on nije bio spreman za taj dar, brzo je postao nesrećan. Što sam starija, to više cenim svaki lep trenutak. U mladosti sam sreću podrazumevala, I tako, propuštala radost trenutka. Sada je proživljavam daleko snažnije I intenzivnije, jer svest o tome da je život sačinjen iz neprekidne borbe i jurnjave me čini svesnijom da kada osetim blagodet trenutka, uživam u njemu kao da je večnost.

Hellomagazin.rs Milica Trnavac/Instagram
Tagovi:

Pročitajte još