Koji trening je najefikasniji za ubrzavanje metabolizma

Koji trening je najefikasniji za ubrzavanje metabolizma

27/08/2018

0

Dok jedni uživaju trčeći na traci, na primer, ili vozeći bicikl, drugi beže što dalje od kardio treninga i biraju da svoj trening provedu podižući tegove. Ne postoji pobednik kada je reč o tome koji je trening bolji jer to uglavnom zavisi od toga šta želite da postignete.

Međutim, uprkos nekim tvrdnjama da se treningom snage sagori više kalorija nego kardio treningom, studija je pokazala da kardio trening bolje utiče na metabolizam.

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu ispitivali su razlike u proizvodnji hormona u grupi učesnika koja je radila kardio i trening snage, da bi utvrdili kako te vežbe utiču na metabolizam.

U studiji su učestvovala desetorica mladih muškaraca koji su podeljeni u dve grupe, i radili su ili kardio ili trening snage jednom nedeljno. Oni koji su radili kardio su vežbali na biciklu, dok je trening snage podrazumevao pet vežbi sa tegovima, od kojih je svaka usmerena na po jednu grupu mišića i ponavlja se po deset puta.

Kada su završili treninge, od kojih je svaki trajao sat vremena, u periodu od četiri sata uzeti su im uzorci krvi.

Analiza je otkrila da oni koji su vozili bicikl proizvode značajno više FGF21 hormona, koji ima veoma dobar uticaj na metabolizam, proces zahvaljujući kojem telo hranu pretvara u energiju.

Ubrzavanje metabolizma je dobro jer, što je brži metabolizam, to sagoreva više kalorija kada ste u stanju mirovanja, a to pomaže u skidanju viška kilograma.

Učesnici koji su radili kardio trening imali su tri puta veću količinu ovog hormona nego oni koji su radili trening snage, kod kojih nije zabeležena promena u proizvodinji tog hormona.

Hellomagazin.rs/Marija Milenković Guliver/Thinkstock
Tagovi: Fitnes trening

Pročitajte još

Najnovije vesti