"Putovanje kroz ljubav" sa Ivanom Tomić Blečić

"Putovanje kroz ljubav" sa Ivanom Tomić Blečić

Autor: | 29/02/2024

0

Mart je mesec tradicionalno posvećen temama koje se bave ženama i njihovim osnaživanjem. U susret "Međunarodnom danu žena", bavimo se odnosima, različitim aspektima ljubavi i povratku sebi. U redovima koji slede autorka Ivana Tomić Blečić odvešće nas na jedinstveno putovanje kroz njenu drugu knjigu “Putovanje kroz ljubav”, otkrivajući nam kako ljubav može oblikovati i osnažiti naše živote.

Kako je nastala knjiga ljubavnih pesama “Putovanje kroz ljubav” i koji je vaš najdraži deo?

- Knjiga je sačinjena od pesama koje su grupisane u četiri ciklusa. Ima u ovoj knjizi i moga pečata, ima nekog učenja, odnosno proznih tekstova koji opisuju četiri faze ljubavi na početku svakoga ciklusa. U knjizigu vas vodim kroz euforiju i energiju koju nosi zaljubljenost, potpuno predavanje koje krasi prepuštanje, težinu koju nosi razočarenje i snagu koja je potrebna za povratak sebi i ljubav iz tog mesta. Teško mi je da se odlučim za najdraži deo, ali recimo da segment „Posle kraja“ nosi dve vrlo snažne, emotivne pesme koje su potpuno slučajno našle svoje mesto u ovoj zbirci, pa otuda glasam za njih.

 

A ako govorimo o ljubavi, zaljubljivanje je najopojnije, ali prava zrela ljubav dolazi nakon faze „Povratak sebi“. Danas, to je moje najdraže odredište u ljubavi.

Promo

 

Da li je vaš pristup pisanju pesama u ovoj knjizi bio drugačiji u poređenju sa vašom prethodnom knjigom “Sama među ljudima”?

- Pesme su nastajale slično kao i do sada, nošene niotkuda, nalazile bi svoj put. Ono što jeste različito je moj osećaj vezan za plasman ove knjige. Od trenutka kada je knjiga nastajala bilo mi je potpuno jasno da ljubav kao temu ne mogu i ne želim da komercijalizujem. Odlučila sam da će sav prihod od ove knjige ići u humanitarne svrhe jer jedino tako meni ima smisla. Nisam dugo razmišljala kome ću nameniti sredstva, želela sam da ovim izdanjem podržim sve one dame koje su se u ime onoga za šta su verovale da je ljubav izgubile sebe. Želela sam da im pomognemo da se vrate sebi i da iz tog najlepšeg i sigurnog mesta pronađu neku novu pravu ljubav. Iz tog razloga sav prihod od prodaje knjige biće doniran Prihvatilištu za žene i decu žrtve nasilja u porodici – Sigurna kuća Beograd.

Kako se osećate povodom deljenja ličnih ili intimnih iskustava kroz pesme sa čitaocima?

- Pisanje mi donosi mir, osećaj da živim svoju svrhu. Pisanje mi donosi oslobađanje, rasterećenje, ali i radost. Prezahvalna sam kad moje reči taknu tuđe srce i probude najlepše u ljudima, kao što je to bilo na pomenutom venčanju ili na prvoj promociji.

Kritike sam se bojala, ali ponajviše sam strahovala od ogoljavanja, od toga da svetu prikažem i ona neka skrivena mesta u meni. Prošla sam to sa prvom knjigom koja je velikim delom autobiografska. Trebale su mi godine da i ja sazrim, prihvatim sve delove sebe, kako bih mogla da ih pustim u svet. Zbog toga je prva knjiga čekala više od dvadeset godina da ugleda svetlost dana. Sada se više ničega ne bojim.

Anđela Grozdanić

 

Koji su vaši planovi za budućnost? Da li imate još neku knjigu u planu?

- Prošla sam to prvo „vatreno krštenje“ i sada želim i osećam da mogu da pišem o svemu za najrazličitiju publiku i kroz različite žanrove. Jer ta multidisciplinarnost je nešto što me prati, rekla bih, od rođenja. Tako će, na primer, moja sledeća knjiga na kojoj već uveliko radim biti zbirka priča za decu.

Kada je promocija knjige „Putovanje kroz ljubav“ i šta ste specijalno pripremili za tu priliku?

- Promocija knjige zakazana je za 5. mart u "Akademiji 28" i taj trenutak pretvoriće jedno sasvim obično veče u nešto posebno. Zajedno ćemo da zaronimo u putovanje kroz ljubav svim čulima. Kroz poeziju, pesmu i zvuke gitare. Kroz ples i priče. Na sceni će mi se pridružiti mnogi talentovani i kreativni pojedinci, zajedno sa nekoliko specijalnih gostiju: balerine iz baletskog studija za odrasle "Grazia", novinarka Sanja Lubardić, plesači iz Pozorišta na Terazijama, muzičari Rajko Đoković i Vuk Tomić, književnica i recenzentkinja Gordana Jež Lazić, Jelena Arsić, solista i koreograf baleta Pozorišta na Terazijama i još nekoliko gostiju iznenađenja. Biće to veče za pamćenje, u to sam sigurna.

Promo

 

 

 

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Anđela Grozdanić

Pročitajte još