Netolerancija na laktozu: Kako da jedete uravnoteženo?

Netolerancija na laktozu: Kako da jedete uravnoteženo?

Autor: | 09/04/2017

0

Iako mislite da bi život bez sira, jogurta ili kafe sa mlekom bio nezamisliv, nema potrebe za strahom. I za one koji osećaju posledice netolerancije na laktozu ima i više nego dovoljno opcija. Donosimo popis alternativa.

Šareni mlečni frapei sa komadićima banane, jagodama, naseckanim lešnicima – raj za nepce. Pola sata posle, baš kada bi trebali da uslede trenuci uživanja, osećate nadutost i grčeve u stomaku. To bi mogla da bude posledica netolerancije na laktozu. Niste jedini, svaka treća osoba ima problema sa varenjem mlečnog šećera. Ali, rešenje postoji.

1. Pravilan izbor

Postoje brojni mlečni proizvodi u kojima možete da uživate iako ne podnosite laktozu. Pre kupovine proverite koji napici imaju dodat enzim laktazu. Njime se suzbija laktoza sadržana u mleku. Jedna od opcija je i izbor mleka koje ne sadrži laktozu. Takvo mleko lakše je svarljivljivo pa više nećete morati da razmišljate o neprijatnim posledicama. Za razliku od napitaka od soje ili zobi, ovo mleko je izvor kalcijuma, a razliku u ukusu nećete ni primetiti jer je u ovakvim proizvodima laktoza razgrađena na jednostavnije šećere čime je vaše mleko slađe.

2. Ne morate se odreći sira

Sir i dalje može biti vaš užitak. Pokušajte da konzumirate zrele sireve jer oni zbog procesa proizvodnje sadrže manje laktoze od drugih mlečnih proizvoda. Prilikom kupovine, samo proverite deklaraciju. Budući da je laktoza šećer, pronalazak idealnog sira neće biti problem – izaberite onaj koji sadrži malo ili uopšte ne sadrži šećer.

3. Često, po malo

Postoje dokazi koji potvrđuju da i oni s problemom netolerancije na laktozu trebaju da konzumiraju mlečne proizvode. Svakodnevnim unošenjem malih količina, povećava se tolerancija. Iako u početku neće moći da popiju ceo karton mleka bez da osete bol, mogli bi da pokušaju da uživaju u pola čaše mleka i tako nekoliko puta u danu.

4. Samo uz ručak ili večeru

Pokušajte da svoj omiljeni mlečni proizvod konzumirate uz količinski veći obrok. Tako ćete usporiti varenje laktoze, a time se smanjuje mogućnost nadutosti. Za početak, malu čašu mleka popijte uz večeru.

5. Dodaci u šoljici mleka

Poslednji savet će vam se sigurno svideti. U šoljicu mleka dodajte kakao u prahu. Mogao bi da vam pomogne u smanjenju simptoma uzrokovanih netolerancijom na laktozu. Konzumacijom kakaa varenje se usporava što smanjuje brzinu kojom laktoza dolazi do creva.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/m.g. guliver/thinkstock

Najnovije vesti